Osam decenija od uplovljavanja "Jadrana” u Boku

U Tivtu će 19. avgusta na dan kada je „Jadran“ 1933. upisan u Flotnu listu Kraljevske mornarice Jugoslavije, biti priređena posebna svečanost
3 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2013. 14:09h

Tačno 80 godina od dana kada je potpuno novi školski brod Kraljevske mornarice Jugoslavije – jedrenjak „Jadran“ uplovio u Tivat, kao svoju prvu luku u domovini, navršilo se juče.

„Jadran“, pod zapovjedništvom kapetana korvete Nikole Krizomalija, 16. jula 1933. završavao je pred Bokom dvadesetodnevno putovanje dugo 3.100 milja iz Njemačke, gdje je izgrađen, do Jugoslavije, gdje je trebalo da preuzme ulogu školskog broda ratne mornarice.

U Boki gdje je bila glavna baza Kraljevske mornarice Jugoslavije, brodu je priređen svečani doček u kome su učestvovali hidroavioni Pomorskog vazduhoplovstva Jugoslavije, ratni brodovi, civilna plovila i mještani.

Na gatu 1 Arsenala u Tivtu gdje je „Jadran“ pristao, novi jedrenjak dočekale su dvije muzike - Glazbeno-prosvjetno društvo „Tivat“ i Vojna muzika bokeljskog garnizona, te komandant Pomorske obalske komande, kontradmiral Marjan Polić, komandant Arsenala, kapetan bojnog broda Rikard Kubin, načelnik Opštine Tivat Antun Vuksanović, čitav Mjesni odbor „Jadranske straže“ i lokalno Sokolsko društvo.

Toga dana stvorila se jedinstvena veza između Tivta i „Jadrana“ koja traje već osam decenija.

Uprkos tome što je tokom proteklih decenija službovao u Gružu, Puli, Šibeniku i Splitu, lijepi jedrenjak veći dio svog života proveo je u Tivtu gdje je u nekadašnjem Arsenalu redovno održavan, a i svi veliki remonti i rekonstrukcije „Jadrana“ odrađeni su vještim rukama tivatskih meštara.

U Tivtu će 19. avgusta na dan kada je „Jadran“ 1933. upisan u Flotnu listu Kraljevske mornarice Jugoslavije, biti priređena posebna svečanost, a u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra će tom prilikom biti otvorena i posebna izložba u čast 80 godina službe atraktivnog broda.

Bonus video: