Nezadovoljni nametima: Potroše pet eura, a plate trostruko više

Ali Rama je za april i maj platio 16,87 i 17,85 eura, iako je u maju potrošio 55 kilovata, a na računu je navedeno da ukupna cijena za potrošenu električnu energiju iznosi 5,35 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 17:47h

Stanovnici kontejnerskog naselja na Koniku već treći mjesec dobijaju račune za struju u iznosu od 15 do 20 eura, a većina njih vjeruje da su računi preveliki jer potrošači uglavnom imaju samo frižider i televizor.

Mnogi strahuju da neće moći da plaćaju račune. Ali Rama je za april i maj platio 16,87 i 17,85 eura, iako je u maju potrošio samo 55 kilovata, a na računu je navedeno da ukupna cijena za potrošenu električnu energiju iznosi 5,35 eura.

Ostatak su, naravno, razni nameti koje plaćaju i ostali građani. “Platio sam struju za april i maj, morao sam da pozajmim pare... Smatram da su računi previsoki, jer imamo samo frižidere, samo neki od nas i televizore koje i ne gledamo često.

Kuvaju na šporetima na drva kako bi uštedjeli (FOTO: Stanko Radulović)

Pošto je u kontejnerima jako vruće, hranu spremamo ispred na šporetima na drva, a tako i šte d i m o str uju”, kazao je Rama juče “Vi - jestima”. Nekoliko stanovnika naselja tvrdi da nijesu dobili nijedan račun i da su zbog toga zabrinuti kako će da plate struju kada se ona nagomila. Smatraju da je mnogo lakše plaćati račun po račun, nego nekoliko njih odjednom.

“Neki su prve račune dobili još prije dva mjeseca, a meni još nije stigao nijedan. Ukoliko su računi oko 20 eura, sada bi trebalo da platim oko 60 eura za april, maj i jun, a ne znam odakle. Nije mi jasno zašto svima računi nijesu stigli na vrijeme i zašto nekima dolaze, a nekima ne. Niko od nas nema novca i redovan izvor primanja, živimo skromno, a mnogi od nas i jako te ško, a imamo i puno male djece. Biće teško platiti račune ako se oni nagomilaju...”, kazao je Driton Jašaraj.

Po žaropeku lože peć da bi ispekli pitu

Supruga Astrita Rame pripremala je pitu, a ispred kontejnera naložila je vatru u šporetu po ljetnjem žaropeku, kako bi porodici pripremila ručak. Astrit tvrdi da su dobili račun od 15 eura, iako u kontejneru od električnih uređaja imaju samo televizor.

“Vidite i sami da imamo samo televizor koji rijetko palimo. Ostale električne uređaje nemamo, a hranu pripremamo ispred kontejnera. Mislim da je 15 eura prevelik račun za struju, a smatram da mi kao socijalni slučajevi ne bi trebalo da plaćamo takse na brojila”, smatra Rama.

Galerija

Bonus video: