"Odredba kojom su onemogućeni besplatni udžbenici je nezakonita"

"Izuzetno je teško prihvatiti nerazumijevanje Vlade... što već nekoliko mjeseci donosi „mjere štednje“, koje život porodice u Crnoj Gori dovodi do granice izdržljivosti"
2 komentar(a)
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
udžbenici, knjižara, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.07.2013. 12:47h

Odredba iz seta zakona iz oblasti obrazovanja, kojom je onemogućeno da osnovci dobiju besplatne udžbenike, je nezakonita i protivustavna, ocijenjeno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Koordinator programa u CGO Snežana Kaluđerović najavila je da će ta organizacija uputiti inicijativu Ustavnom sudu, ukoliko se dogodi da Skupština ne izglasa normu o besplatnim udžbenicima za Osnovnu školu.

"CGO je i ranije upućivao inicijative, pa će to uraditi i u ovom slučaju ukoliko se dogodi da Skupština ne izglasa normu o besplatnim udžbenicima za osnovnu školu. To se, još se nadamo, neće dogoditi, jer je pomenuta norma jedino pravo rješenje zaštićeno Ustavom Crne Gore", kazala je Kaluđerović agenciji Mina.

Ona je ocijenila da je pristup članova Odbora za prosvjetu neozbiljan, i da, kako je navela, ukazuje da oni nijesu elementarno zainteresovani za ključni set zakona u oblasti obrazovanja.

SDP neće podržati predlog o besplatnim udžbenicima >>>

"Glasanjem za taj set zakona u toj formi oni su prihvatili brojne sporne odredbe, poput nemogućnosti da osnovci dobiju besplatne udžbenike, što je nezakonito i protivustavno", pojasnila je Kaluđerović.

Ona je navela da je kod Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju sporna odredba o načinu i izboru direktora.

"Koja bi hitno morala biti izmijenjena, naročito ako uzmemo u obzir navode iz afere Snima«. Jasno je da ovaj odredba sužava prostor za demokratizaciju škola i razvoj građanskog duha, a stvara prostor za političku diskriminaciju", poručila je Kaluđerović.

Ona je rekla da u CGO smatraju da je nedopustivo nepoštovanje višegodišnjeg zalaganja grupe građana, nevladinog sektora, roditelja kao i članova radnih grupa za izradu zakona, da većina izmjena i dopuna seta zakona o obrazovanju dobiju kvalitetne norme i ciljeve, kojima se težilo od uvođenja reforme u obrazovni sistem Crne Gore.

"Takvo većinsko glasanje poslanika u Odboru za prosvjetu je poništilo sve te napore", ocijenila je Kaluđerović.

Ona je podsjetila da je jedan od ključnih ciljeva izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju, kako stoji i u njegovom obrazloženju, a analogno tome i drugih, bila da se ispoštuje ustavna odredba o besplatnom osnovnom obrazovanju.

"Neobezbijeđivanje besplatnih udžbenika najviše će pogoditi ekonomski najugroženije porodice koje imaju dvoje i više djece, a takvih je danas mnogo"

Ona je navela da su ekonomska kriza, prezaduženost i subvencije prema Kombinatu aluminijuma Podgorica počele uzimati danak, ocjenjujući da je Vlada postavila prioritete u kojima se gubi njena socijalna dimenzija, "pa čak i po cijenu da se ne ispoštuje ustavna norma".

"Neobezbijeđivanje besplatnih udžbenika najviše će pogoditi ekonomski najugroženije porodice koje imaju dvoje i više djece, a takvih je danas mnogo", kazala je Kaluđerović.

Prema njenim riječima, zbog obaveznog osnovnog obrazovanja takve porodice u teškim vremenima iscrpljuju svoj budžet kupujući često samo dio udžbenika.

"Što za posljedicu ima frustriranost i nezainteresovanost djece za nastavu, jer im se nijesu obezbijedili kompleti knjiga, čime se dovode i u neravnopravan položaj u odnosu na drugu čiji roditelji imaju više materijalnih mogućnosti", smatra Kaluđerović.

Ona je podsjetila da je svrha Zakona o zabrani diskriminacije, čije je izmjene i dopune Vlada usvojila, da se odredbama i u drugim zakonima poput takvih koji se tiču obrazovanja zaustavi diskriminacija.

"Što nije ispoštovano, kada su u pitanju besplatni udžbenici za sve jednako, čime ta ista Vlada demonstira diskriminaciju u osnovi vaspitanja i obrazovanja", upozorila je Kaluđerović.

Član Udruženja Roditelji Milica Kadović podsjetila je da je to Udruženje učestvovalo u Radnoj grupi, koja je pripremala izmjene Ošteg zakona o obrazovanu i Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, navodeći da se njihov glavni predlog odnosio na omogućavanje besplatnih udžbenika za osnovce.

"Nije nam objašnjeno zbog čega je izbrisan član koji je definisao mogućnost besplatnih udžbenika, mada pretpostavljamo da je zaključeno da novca za te svrhe nema", kazala je Kadović agenciji Mina.

"Moramo da priznamo da je izuzetno teško prihvatiti takvo nerazumijevanje Vlade i zbog toga, što već nekoliko mjeseci donosi „mjere štednje“, koje život porodice u Crnoj Gori dovodi do granice izdržljivosti"

Kadović je ocijenila da roditelji u Crnoj Gori, zbog takve odluke neće imati mogućnost da u septembru, koji se očekuje da će biti najkompleksniji za porodične budžete u posljednjih nekoliko decenija, dobiju od države podršku.

"Moramo da priznamo da je izuzetno teško prihvatiti takvo nerazumijevanje Vlade i zbog toga, što već nekoliko mjeseci donosi „mjere štednje“, koje život porodice u Crnoj Gori dovodi do granice izdržljivosti", kazala je ona.

Kadović je navela da nijedan od predloga Udruženje Roditelji, koji se odnosio na izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju, nije prošao na sjednici Radne grupe, uključujući uvođenje obaveznog produženog boravka u svim školama u Crnoj Gori.

Bonus video: