Boka definitivno ostaje bez mornarice

Precizira se da će snage Kopnene vojske ubuduće biti stacionirane u 4-5 kasarni širom države, dok će Mornarica biti smještena u Baru
648 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2013. 16:43h

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da do 2023. godine, svede na samo 19 broj lokacija koje će širom države koristiti Vojska Crne Gore. To stoji u predlogu novog Strategijskog pregleda odbrane koji je nedavno usvojila Vlada i koji će se uskorio naći pred poslanicima u crnogorskoj Skupštini.

„U skladu sa analizama koje je sprovelo Ministarstvo odbrane, za funkcionisanje sistema odbrane potrebna su 23 vojna kompleksa. Od toga je 19 lokacija dugoročno perspektivno, dok su 4 lokacije privremenog karaktera”, stoji u predlogu novog SPO.

Precizira se da će snage Kopnene vojske ubuduće biti stacionirane u 4-5 kasarni širom države, Vazduhoplovstvo će biti koncentrisano u Golubovcima, dok će Mornarica biti smještena u Baru.

Prema spisku perspektivnih lokacija, vojni efektivi ubuduće će biti stacionirani u opštinama Podgorica, Bar, Pljevlja, Herceg Novi, Ulcinj, Cetinje, Žabljak, Pljevlja, Nikšić, Kolašin, Danilovgrad i Berane.

Na Žabljaku je perspektivnom ocijenjena lokacija stacionarnog čvorišta veze “Veliki Štuoc” dok isti takav status ima i stacionarno čvorište veze “Bjelasica” u opštini Berane.

U Danilovgradu će se zadržati kasarna “Milovan Šaranović” i skladište ubojnih sredstava “Taraš”, dok je u Kolašinu i dalje izvjesno korišćenje kasarne “Breza”.

“U Crnoj Gori se nalaze 242 lokacije koje je koristila Vojska CG, sa oko 1.450 objekata visokogradnje. Određeni broj lokacija se aktivno koristi, dok veći broj objekata nije u funkciji"

U Nikšiću će VCG nastaviti da koristi kasarnu “Trinaesti jul” i mješovito skladište “Brezovik” dok će se još neko vrijeme kao privremena, koristiti i skladišta “Kapino Polje” “Trebjesa 1” i “Trebjesa 2” u toj opštini.

Što se Podgorice tiče, u njoj će se i dalje koristiti zgarda Ministarstva odbrane, zgrad Vojno-medicinskog centra, te kasarna “Golubovci” i vojni dio istoimenog aerodroma. Kao perspektivna lokacija u Pljevljima je izdvojeno skladište “Židovići”, dok su u Baru o kasarna “Pero Ćetković” , zgrada Komande mornarice u centru grada, stacionarno čvrište veze “Crni rt” te novi položaj za instaliranje radara za nadzor vazdušnog prostora na brdu Vrsuta.

U opštini Cetinje nastaviće se sa korišćenjem stacionarnog čvorišta veze “Lovćen” u Herceg Novom radarskog položaja “Obosnik”, kao i radarskog položaja “Mavrijen” u opštini Ulcinj.

U Pljevljima je i dalje perspektivna kasarna “Vladimir Knežević- Volođa”, dok se još jedno vrijeme kao privremeno, namjerava koristiti i skladište “Dobre vode” kod Bara.

“U Crnoj Gori se nalaze 242 lokacije koje je koristila Vojska CG, sa oko 1.450 objekata visokogradnje. Određeni broj lokacija se aktivno koristi, dok veći broj objekata nije u funkciji. Objekti visokogradnje, elektro, vodovodne i druge instalacije na ovim lokacijama su uglavnom zastarjele, neupotrebljive i iziskuju značajna novčana sredstav za održavanje.

Vojne lokacije koje se više ne koriste predate su na raspolaganje Savjetu za privatizaciju Vlade Crne Gore, kako bi se izvršila njihova valorizacija, ali je ostala obaveza njihovog obezbjeđenja i čuvanja”, stoji u predlogu SPO uz napomenu da se za obezbjedjenje tih objekata angažuje “značajan broj pripadnika vojske i drugih privremeno angažovanih lica”, a troškovi po tom osnovu godišnje iznose oko 220 hiljada eura i idu na teret budžeta za odbranu.

Radarski centar Obosnik (FOTO: Siniša Luković)

Zanimljivo je što će po novom SPO, Boka Kotorska, valjda prvi put u višemilenijumskoj istoriji tog kraja, biti potpuno lišena prisustva vojske. Naime, osim objekta radarskog položaja Obosnik, ne planira se zadržavanje vojnih efektiva ni na jednoj drugoj lokaciji u zalivu, čak ni skladišta ubojnih sredstava “Sasovići” iznad Zelenike u Herceg Novom gdje je trenutno, pored ostaloga, pohranjena i kolekcija uzoraka svih nestabilnih barutnih punjenja uskladištenih u drugim vojnim magacinima u Crnoj Gori.

Mornarica VCG ubuduće u Boki više neće imati bukvalno nijednu bitvu na kojoj bi mogla privezati neko od svojih plovila, što je potpuno pogrešna odluka, imajući u vidu na primjer, nedavni slučaj požara na jednoj jahti kod Herceg Novog.

Jedini brod koji je tada mogao efikasno intervenisati, veliki remorker PR-41 “Orada” Odreda za spasavanje MCG, nije bio u Boki gdje za njega nema mjesta, već u Baru, odakle mu, u slučaju potrebe i uzbune, do Boke gdje se ljeti odvija 99 odsto nautičkog prometa u Crnoj Gori, treba puna tri sata plovidbe.

Mornarica je u Boki izgubila sve značajnije objekte – tivatski Arsenal, kasarnu “Orjenski bataljon” u Kumboru, kasarnu “Milan Spasić” u Radovićima, te objekte Gornji i Donji Klinci, Rakite, Špilice, Opatovo i Lepetane. Za sada još samo koriste mješovito skladište “Petrovići” i “Pristan” gdje na raspolaganju imaju i mulo sa 30-ak metara obale za privez dijela plovila Odreda za spasavanje, ali će uskoro Mornarica i odatle biti izbačena, da bi i taj prostor – jedan od rijetkih još nedevastiranih u Boki,bio “turistički valorizovan”.

Nestale prodate kasarne, skladišta, poligoni, potkopi...Od 2006. godine do danas Vojska Crne Gore je voljom što svojih čelnika, što civilnih vlasti, ostala bez velikog broja nekretnina koje je koristila nekadašnja JNA, odnosno Vojska SRJ i SCG.

Prodate, poklonjene ili “turistički valorizovane” su nekretnine vrijedne na stotine miliona eura, od čega je dobijeno neuporedivo manje novca, a i te mrvice su gotovo u potpunosti, “zaobišle” vojni budžet i nijesu iskorištene za kupovinu novog naoružanja i opreme koja nedostaje našem sistemu odbrane.

Samo na primorju prodati su, napušteni ili dati u zakup ogromni nekretninski kompleksi na izuzetno atraktivnim lokacijama poput kasarni ”Orjenski bataljon” u Kumboru, “Milan Spasić” u Radovićima, Skočidjevojka, Platamuni, poligon na rtu Arza, tivatski Arsenal, podmornički potkop Rose, skladište goriva Rakite, Artiljerijski zavod Opatovo, kasarna i skladišta u Lepetanima, objekati na Klincima.

U Podgorici je sa zemljom sravnjena kasarna “Morača”, Vojska je ostala bez jedinog poligona za artiljerijska gadjanja na Radovču, bez poligona za gađanja iz vazduhoplova Šipčanik, kao i istoimenog podzemnog skladišta za avione…

Galerija

Bonus video: