"Visokogorci Crne Crne" osvojili Elbrus za Dan državnosti

“Visokogorci Crne Gore” su tim usponom na simboličan način proslavili Dan državnosti Crne Gore
65 pregleda 2 komentar(a)
Elbrus, visokogorci, Foto: Visokogorci
Elbrus, visokogorci, Foto: Visokogorci
Ažurirano: 15.07.2013. 15:32h

Članovi Planinarskog kluba "Visokogorci Crne Gore“ Ivana Šuković, Marko Rešetar, Ivan Femić i Dušan Bošković-vođa ekspedicije, osvojili su prije dva dana, odnosno 13. jula, najviši vrh Evrope Elbrus na Kavkazu visok 5 642 metra.

“Visokogorci su ponosno razvili crnogorsku zastavu na „krovu Evrope“ u 9 sati i 40 minuta po ruskom vremenu (7 sati i 40 minuta po našem vremenu), nakon višečasovnog uspona, uprkos hladnom i vjetrovitom vremenu koje ih je pratilo od kampa Prijut 11 koji se nalazi na visini na 4 200 metra do vrha. Ekipa se već spustila u gradić Terskol u podnožju planine i svi članovi se osjećaju dobro”, kazao je predsjednik “Visokogoraca” Dragan Bulatović. On je kazao da su “Visokogorci Crne Gore” tim usponom na simboličan način proslavili Dan državnosti Crne Gore i upisali još jedan veliki uspjeh u knjigu crnogorskog alpinizma.

“Usponu na Elbrus su prethodile višemjesečene sistematske psihofizičke pripreme alpinista na crnogorskim planinama. Elbrus je ugašeni vulkan, smješten na zapadnom Kavkazu, u Ruskoj autonomnoj Republici Kabardsko-Balkarska, nekoliko kilometara od granice sa Gruzijom, predstavlja prirodnu granicu Evrope i Azije i cilj mnogih alpinista iz cijelog svijeta. Zbog često loših vremenskih uslova i visinske razlike od preko 1 400 metara, koju treba savladati na završnom usponu Elbrus se smatra fizički veoma zahtjevnim vrhom. Za ovu vječitim ledom okovanu planinu vezane su mnoge legende od kojih je svakako najpoznatija ona o Prometeju, kojeg je Zevs okovao na vrhu Kavkaza jer je ukrao vatru bogovima, da bi ga na kraju oslobodio i spasio Herkules, nakon mukotrpnog kavkaskog uspona”, kazao je Bulatović.

Bonus video: