Mladić uhapšen nakon protesta na Cetinju

Filipović je, piše u odgovoru policije, uhapšen u momentu kada je “ostvario fizički kontakt sa komandirom”
88 pregleda 37 komentar(a)
Cetinje, protest, Foto: IN4s
Cetinje, protest, Foto: IN4s
Ažurirano: 15.07.2013. 14:55h

Podgoričanin Lazar Filipović (19) koji je uhapšen u noći između petka i subote na Cetinju zbog sumnje da je napao policajca, nakon saslušanja kod sudije, pušten je na slobodu.

Filipović je aktivista jedne od neformalnih grupa “Pokret Udar” i “Otpor diktatorskom režimu”, koji su 12. jula na Cetinju, tokom trajanja prijema, koji je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović priredio povodom Dana državnosti, održali performans u kojem je simbolično sahranjena Vlada.

U vrijeme održavanja prijema dvadesetak pristalica dviju grupa dobacivalo je uvrede zvanicama, ali i novinarima koji su se uputili ka rezidenciji. Oni su izviždali gotovo sve koji su prošli, nazivajući ih lopovima, šišnjarima, splačinama. Nisu poštedjeli ni starije ljude, za koje je “Vijestima ” rečeno da su članovi udruženja boraca - njima su, dok su prolazili pored okupljenih članova dviju grupa, ovi uzvikivali “šiptari, šiptari”, a zatim ih pitali “Đe ste šiptari stari? Je li vam dao Milo penziju?”.

Iako se dan nakon prijema u Plavom dvorcu i protesta aktivista neformalnih grupa, na društvenim mrežama i portalima moglo pročitati da je učesnike performansa maltretirala i tukla policija, iz Uprave policije to su negirali.

Oni su objasnili da Filipović nije uhapšen tokom performansa, već nekoliko sati kasnije, kada je sa još nekoliko članova dviju Fejsbuk grupa nosio mrtvački kovčeg Ulicom vojvode Batrića i nasrnuo na policajca.

Filipović je, piše u odgovoru policije, uhapšen u momentu kada je “ostvario fizički kontakt sa komandirom”. “Dva policijska službenika su ga udaljila, u namjeri da ga privedu. Prilikom privođenja L.F. je, sumnja se, pružao aktivni otpor, tako da su policijski službenici ka njemu primijenili sredstva prinude - sredstava za vezivanje na rukama.

L.F. se prethodno, sa još nekoliko lica, oglušio o upozorenje a potom i naređenje da se skloni sa kolovoza i da prestane sa vikom i galamom. Ova lica su, kako se sumnja, kretanjem kolovoznom trakom ometala i ugrožav a l a odvijanje javnog saobraćaja, a vikom i galamom su remetila javni red i mir”, saopšteno je iz policje.

O Filipovićevom privođenju policija je, pojasnili su oni, obavijestila sudiju za prekršaje. Sudija je naredio da mu se uhapšeni Podgoričanin privede 13. jula u 7 časova .

“L.F. je potom lišen slobode i zadržan u policijskom pritvoru do privođenja. On je, u naznačeno vrijeme, uz zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, priveden Područnom organu za prekršaje u Cetinju, zbog osnovane sumnje da je počinio navedene prekršaje iz Zakona o javnom redu i miru”, pojašnjeno je iz UP.

Oni su istakli da je iste noći u prostorije cetinjske policje došla Marija Jovanović-Lazarević (24) iz Podgorice i podnijela prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika, zbog nanošenja lake tjelesne povrede.

Iz policije su demantovali da su preduzimali ikakve mjere i radnje prema njoj. O prijavi Jovanović Lazarević je obaviješten nadležni tužilac.

Bonus video: