Čestitke

Visokogorci Crne Gore osvojili Elbrus

"Visokogorci su ponosno razvili crnogorsku zastavu na krovu Evrope u 9.40 časova po ruskom vremenu nakon višečasovnog uspona, uprkos hladnom i vjetrovitom vremenu"
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2013. 15:57h

Članovi podgoričkog Planinarskog kluba Visokogorci Crne Gore osvojili su vrh Elbrus na Kavkazu, saopšteno je iz tog kluba.

Navodi se da su se na krov Evrope, koji je visok 5.642 metra, popeli Ivana Šuković, Marko Rešetar, Ivan Femić i Dušan Bošković, koji je bio vođa ekspedicije.

"Visokogorci su ponosno razvili crnogorsku zastavu na krovu Evrope u 9.40 časova po ruskom vremenu (dva sata ranije po našem), nakon višečasovnog uspona, uprkos hladnom i vjetrovitom vremenu koje ih je pratilo od kampa Prijut 11 koji se nalazi na visini na 4.200 metara do vrha", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se ekipa već spustila u gradić Terskol u podnožju planine i da se svi članovi ekspedicije osjećaju dobro.

"Visokogorci Crne Gore su tim usponom na simboličan način proslavili Dan državnosti Crne Gore i upisali još jedan veliki uspjeh u knjigu crnogorskog alpinizma. Usponu na Elbrus su prethodile višemjesečene sistematske psihofizičke pripreme alpinista na crnogorskim planinama", navodi se u saopštenju.

Elbrus je ugašeni vulkan, smješten na zapadnom Kavkazu, u Ruskoj autonomnoj Republici Kabardsko-Balkarska, nekoliko kilometara od granice sa Gruzijom i predstavlja prirodnu granicu Evrope i Azije.

"Zbog često loših vremenskih uslova i visinske razlike od preko 1.400 metara, koju treba savladati na završnom usponu, Elbrus se smatra fizički veoma zahtjevnim vrhom. Za ovu vječitim ledom okovanu planinu vezane su mnoge legende od kojih je svakako najpoznatija ona o Prometeju, kojeg je Zevs okovao na vrhu Kavkaza jer je ukrao vatru bogovima, da bi ga na kraju oslobodio i spasio Herkules, nakon mukotrpnog kavkaskog uspona", navodi se u saoštenju podgoričkog planinarskog kluba.