130 godina od pohoda na Bobotov kuk: Otkrivena spomen ploča Jovanu Lauševiću, upriličena svečana akademija

Skupu u Sali Opštine Žabljak prisustvovao je i doajen crnogorskog planinarstva Miodrag-Mijo Kovačević, građani i veći broj rodbine Jovana Lauševića
259 pregleda 0 komentar(a)
Spomen ploča Jovanu Lauševiću, Foto: Obrad Pješivac
Spomen ploča Jovanu Lauševiću, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 15.07.2018. 11:33h

Povodom 130 godina od pohoda učitelja Jovana Lauševića na Bobotov kuk, prvog domaćeg autora koji je pisao o crnogorskim planinama, što se smatra početkom modernog planinarstva, juče je njemu u čast otkrivena spomen ploča na Velikoj previji podno najvišeg durmitorskog vrha.

Istovremeno je obavljen 41. po redu "Memorijal Danilo Jauković".

Tim povodom upriličena je svečana akademija koju je organizovao Planinarski savez Crne Gore u saradnji sa Opštinom Žabljak, JP Nacionalni parkovi Crne Gore, Klubom vojnih planinara "Kapetan", PK "Durmitor" i SRD "Montenegro tim".

Skupu u Sali Opštine Žabljak prisustvovao je i doajen crnogorskog planinarstva Miodrag-Mijo Kovačević, građani i veći broj rodbine Jovana Lauševića.

Predsjednik Planinarskog saveza Dragan Bulatović podsjetio je da je Jovan Laušević u pet nastavaka u Glasu Crnogorca objavio svoju putopisnu reportažu o Durmitoru i drugim crnogorskim planinama što ga čini pretečom savremenog planinarstva i obavezuje da se njegovo djelo nađe na zasluženom mjestu.

Direktorica lokalne Turističke organizacije Vanja Krgović Šarović, uz djelo Jovana Lauševića podsjetila je na 9. jul 1977. godine kada je prilikom uspona na Bobotov kuk preminuo general Danilo Jauković, obilježavajući pomen bitke na Sutjesci i 13 dana pješačenja sa Perućca, gdje se odvijala slavna bitka, do Durmitora.

O razvoju planinarenja u Crnoj Gori podsjetio je nekadašnji predsjednik Planinarskog saveza Mijo Kovačević i istakao da su začetnici modernog planinarstva Stojan Cerović, Branislav Cerović i akademik Branimir Gušić.

"Na ideju Stojana Cerovića građeni su planinarski domovi u Durmitoru. Branislav je 1935. godine započeo prva markiranja staza i postavljanje prvih kutija i pečata na durmitorskim vrhovima, a 1938. sa akademikom Gušićem izdaje prvu brošuru o Durmitoru. Iza Branislava Cerovića je kapitalno djelo "Vodič kroz Durmitor" koji je u tri izdanja pisan na srpskohrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Njegovo djelo su nekolika planinarska skloništa i detaljna planinarska karta koja je i danas primjer kvalitetnog edukativnog materijala", kazao je Kovačević.

Direktor JP Nacionalni parkovi crne Gore Elvir Klica kazao je da će preduzeće kojim rukovodi sa zadovoljstvom prihvatiti sva aktivnosti ove vrste i da je važno da se kroz poštovanje pravila čuvaju vrijednosti ovog i drugih nacionalnih parkova.

Prisutnima je prikazan dokumentarni film rađen po scenariju akademika Branimira Gušića 1930. godine u kome dominiraju kadrovi prolaska kroz masiv Durmitora.

Bonus video: