Građanska alijansa: Izmjene Zakona o Ombudsmanu bi bile iskorak

Hadžibegović je navela da je nezavisnost Ombudsmana od velike važnosti za Evropsku komisiju.
87 pregleda 0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Gamn.org
Građanska alijansa, Foto: Gamn.org
Ažurirano: 12.07.2013. 12:32h

Građanska alijansa (GA) smatra da novi Predlog Zakona o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda predstavlja iskorak u odnosu na prethodni, i navode da se u raspravu o tom tekstu, sa ciljem njegovog unapređenja, mora uključiti najšira javnost.

Ajša Hadžibegović je, kao programski direktor te organizacije, pozdravila napore Ministarstva za ljudska i manjinska prava u izradi Nacrta zakona o Zaštitniku.

„Imajući u vidu činjenicu da je trenutno u toku javna rasprava o tekstu Nacrta, smatramo da je uključivanje najšire javnosti od značaja jer i dalje postoji prostor za unapređenjesamog teksta Zakona“, rekla je Hadžibegović.

Ona je potencirala važnost izmjene načina imenovanja Ombudsmana u skladu sa preporukama Evropske komisije, koje se tiču definisanja načina izbora i reizbora Zaštitnika, nadležnosti, imuniteta i načina razriješenja.

„Akcionim planom za poglavlje 23 ove mjere i aktivnosti su predviđene pa je i pravi trenutak da pokažemo volju i spremnost za njihovu primjenu“, precizirala je Hadžibegović.

Kako je kazala, prema tekstu Nacrta, Ombudsman je zadužen za poslove preventivnog mehanizma zaštite osoba lišenih slobode od mučenja i drugih oblika surovog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

Ona je podsjetila da je dosadašnjim Zakonom Ombudsman nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu uhapšenih od mučenja i drugih oblika surovog, nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja.

"Neophodno je zadržati staro rješenje gdje se eksplicitno takav status i navodi a što je i u skladu sa Opcionim protokolom uz Konvenciju protiv torture i drugih surovih, neljudskih iliponižavajućih kazni ili postupaka“, rekla je Hadžibegović.

U GA smatraju da je neophodno zadržati član zakona kojim je definisano da je Ombudsman institucionalni mehanizam za zaštitu od diskriminacije jer rješenje predloženo u Nacrtu da se ovaj stav briše predstavlja korak nazad u odnosu na važeći propis.

Hadžibegović je navela da je nezavisnost Ombudsmana od velike važnosti za Evropsku komisiju.

„To je jedino moguće ukoliko se dostigne adekvatan stepen finansijske nezavisnosti i to da se u članu 53 doda novi stav dva u kojem bi pisalo da je Zaštitnik je samostalan i nezavistan u raspolaganju zakonom dodijeljenim sredstvima i da nije dužan da pribavlja odobrenja i saglasnosti od strane drugih organa”, dodala je ona.

Bonus video: