Proslava Dana državnosti na trgu u Vrbasu

"CKM želi da ovim događajem podstakne i kulturnu saradnju kao važnu dimenziju odnosa između Crne Gore i Srbije"
53 pregleda 8 komentar(a)
Dan nezavisnosti, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dan nezavisnosti, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.07.2013. 10:41h

Crnogorska kulturna mreža povodom 13. jula Dana državnosti pod pokroviteljstvom Opštine Vrbas na gradskom trgu organizuje Crnogorsko kulturno veče.

U programu učestvuju: Narodni guslar Miljan Vujović, KUD Srbija, Zoran Kalezić, Branka Šćepanović, Mirko Rondović, Bane Nedović, Nemanja Marojević, Mila Nikić, Vuk Mijović, Stevan Tomašević i Bojan Marović.

"Po prvi put organizujemo događaj u čast Dana državnosti Crne Gore u dijaspori sa željom da pošaljemo poruku svim Crnogorcima ma đje bili, kao i svim bratskim državama i narodima da proslavom našeg Dana državnosti dajemo priznanje, ali i ističemo naš antifašistički i slobodarski duh koji je zajedno sa ostalima sredinom prošlog vijeka stao na put najvećoj pošasti novije istorije", saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže (CKM).

Dodaje se da Crnogosrko kulturno veče ima za cilj da podstakne dobru komunikaciju i saradnju matične države i njenih predstavnika sa brojnom populacijom crnogorskih iseljenika u Srbiji, ali i da dodatno razvija njihov odnos i osjećanja prema nacionalnim i kulturnim vrijednostima Crne Gore.

"Predstavljanjem crnogorskog kulturnog nasljeđa upotpunjuje se i dio bogate kulturne ponude u ovom dijelu Srbije, u kome prisustvo Crnogoraca ima dugačak vremenski okvir, a svi smo svjesni činjenice da je posebno Vrbas poznat po izraženom i prepoznatljivom međunacionalnom i multikulturalnom skladu. CKM želi da ovim događajem podstakne i kulturnu saradnju kao važnu dimenziju odnosa između Crne Gore i Srbije, čime će dvije zemlje proširiti i produbiti granicu prijateljstva i povjerenja", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: