Petrovac: Građani pozvali odbornike da prihvate njihovu inicijativu za DUP

Sjednica koja je prekinuta pred sam kraj, kada se na dnevnom redu našla rasprava o obaranju DUP-a “Petrovac centar”, bukvalno je podijelila vladajući DPS
65 pregleda 0 komentar(a)
petrovac._1, Foto: V. LAJOVIĆ
petrovac._1, Foto: V. LAJOVIĆ
Ažurirano: 11.07.2013. 18:08h

Uoči sjutrašnjeg nastavka skupštinskog zasjedanja u Budvi, koje je iznenada prekinuto prije 20 dana, inicijatori obaranja DUP-a “Petrovac centar” pozvali su odbornike i predsjednika Opštine Lazara Rađenovića da sa pažnjom sagledaju sve njihove zahtjeve koje je potpisalo više od 700 Petrovčana.

Sjednica koja je prekinuta pred sam kraj, kada se na dnevnom redu našla rasprava o obaranju DUP-a “Petrovac centar”, bukvalno je podijelila vladajući DPS.

Odbor te partije u Petrovcu insistirao je da se poštuju svi zahtjevi mještana, pa i uvođenje moratorijuma na gradnju.

Sa druge strane, identična inicijativa mještana Gospoštine i Starog grada da se obori DUP “Budva centar“, nije naišla na podršku DPS-a, koji je bio protiv uvođenja moratorijuma do izrade novog planskog dokumenta.

“Povod za inicijativu Petrovčana bila je izdata građevinska dozvola za objekat neprimjerene spratosti i gabarita koji suštinski i trajno devastira urbano jezgro Petrovca. Riječ je o objektu spratnosti veće od 12 etaža, čiji su investitori 'Zetagradnja' i 'Ljetopis automotive'“, navodi se u otvorenom pismu inicijatora peticije iz Petrovca, koje je poslato na sve nadležne adrese.

Iako svjesni da je posao uređenja prostora Petrovca u rukama nadležnih službi Opštine Budva, kako se dodaje, “inicijativom su htjeli da daju još jedan pozitivan impuls i podsticaj za kvalitetniji i održiviji tretman veoma limitiranih prostornih resursa Petrovca i okoline”.

“Građani od Opštine očekuju upravo takav stav. Ponudili smo i konkretan redosljed koraka koji bi simbolizovao dobru volju za promjenama i zaokretom u politici uređenja prostora Petrovca. To je podrazumijevalo zahtjev za donošenje odluke o izradi novog DUP-a 'Petrovac centar' zajedno sa odlukom o privremenoj obustavi gradnje, kao i pokretanje inicijative za preispitivanje građevinske dozvole za pomenuti objekat“, navode inicijatori.

Ističu da donošenje odluke o privremenoj zabrani gradnje ne zaustavlja, niti dovodi u pitanje ijednu investiciju.

“Makar ne one investicije od značaja za društvo. Odlukom o privremenoj zabrani gradnje neće biti tretirana nijedna investicija u hotel, saobraćajnicu, dom zdravlja, kongresni centar, marinu, autobusku stanicu i slično”, navode inicijatori.

Rađenović: Pet spratova maksimum

Gradonačelnik Lazar Rađenović izjavio je juče za “Vijesti” da je Opština spremna da “energično uđe u proces izmjene oba planska dokumenta, ali da se to ne radi ishitreno, kako ne bi proizveli štete gradu”.

“Petrovac centar je veoma mala zona i odnosi se na svega nekoliko investitora koji bi mogli valorizovati parcele. Sa nekima od njih je i postignut dogovor da neće graditi objekte više od pet spratova. Moratorijum ne bi bio potreban u pravnoj formi, jer je Opština već postigla dogovor sa investitorima“, kazao je Rađenović

Bonus video: