CPC i zvanično dobila parcelu za izgradnju hrama na Malom brdu

Skupština je odbila amandman Đorđa Suhiha (SDP), kojim je od Glavnog grada tražio da u naredne tri godine izdvoji po 100.000 eura za izgradnju hrama CPC
127 pregleda 94 komentar(a)
nalaganje badnjaka, CPC, Foto: Savo Prelević
nalaganje badnjaka, CPC, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.07.2013. 15:45h

Crnogorska pravoslavna crkva zvanično je od Glavnog grada dobila parcelu od skoro 13.000 kvadrata na Malom brdu za izgradnju hrama.

Za odluku su glasali predstavnici vladajuće DPS-DUA-BS koalicije i Nebojša Batrićević(DC), dok su protiv bili odbornici SNP, NOVE, NS, DS, Stranke penzionera i nezavisni odbornik Boban Vujačić. Uzdržani su bili odbornici SDP-a i PzP-a.

S obzirom da je, prema Statutu, za donošenje odluke bila potrebna prosta većina odbornika koji se u tom trenutku nađu u sali, čime bi odluka mogla biti usvojena samo glasovima vladajuće DPS-DUA-BS koalicije, odbornik SNP-a Aleksa Bečić je predložio opoziciji i SDP-u da napuste salu tokom glasanja kako vlast ne bi imala kvorum da izglasa odluku. Njegov predlog, međutim, nije prihvaćen.

Skupština je odbila i amandman Đorđa Suhiha (SDP), kojim je od Glavnog grada tražio da u naredne tri godine izdvoji po 100.000 eura za izgradnju hrama CPC.

Rasprava je u pojedinim momentima otišla daleko od teme, pa su odbornici, uz velike tenzije, polemisali o tome ko je vjernik, a ko nije, ko se više borio za Crnu Goru, od kada postoji CPC...

Bečić je ocijenio da ovakav predlog odluke predstavlja direktan atak na vjerski sklad i pokušaj začinjanja klice dubokih podjela među pravoslavnim stanovništvom.

„Kako drugačije tumačiti činjenicu da se dodijeli parcela CPC, koja je nekoliko stotina metara vazdušne lijine iznad Hrama Hristovog Vaskrsenja. Ko daje takav predlog nema osnove solidarnosti za građane. U vremenu kada je ekonomsko - socijalna situacija dramatična, neko pokušava da sve prebaci na teret vještačkih podjela“, kazao je Bečić.

On je podsjetio da je i Mitropolija crnogorsko – primorska 2007.godine predlogom, koji je dostavila Glavnom gradu, iskazala želju da kupi zemljište ze izgradnju hrama na tom prostoru.

To je potvrdio i gradonačelnik Miomir Mugoša, istakavši da je takav predlog dobio 2007. godine kad je formiran crkveni odbor, koji bi se bavio izgradnjom crkve na Malom brdu.

„Od usvajanja plana nije bilo novih zahtjeva Mitropolije za izgradnju hrama do 6. jula ove godine kad sam dobio pismo“, kazao je Mugoša.

Istakao je da ima dobru „konekciju“ sa svim vjerskim velikodostojnicima, zatraživši da mu se navede još neki grad koji ima u jednom dijelu više crkava nego što Podgorica ima u Momišićima.

„Spočitano mi je da se bavim vjerskim pitanjima.. Time se ne bavim i nemam namjeru da se zamonašim i obavljam božju službu. Ne možete mi spočitavati ni da nekog svađam“, kazao je Mugoša, dodajući da Glavni grad više neće davati zemljište.

Suhihov amandman nije prošao

Đorđe Suhih (SDP) je istakao da je želja njegove partije da vjernici CPC imaju svoj duhovni hram, koji neće biti u vlasništvu „ni ove ni one osobe“, već će biti kuća vjernika.

„SDP nije protiv davanja zemljišta CPC, naprotiv. Mi bismo možda dali i neku drugu lokaciju, nego je ovdje riječ o davanju i zemljišta i sredstava za izgradnju hrama. Ako sam kriv zato što to želim, svo prokletstvo neka ide na moju glavu“, kazao je Suhih.

Suhih je podnio amandman kojim od Glavnog grada traži da u naredne tri godine izdvoji po 100.000 eura za izgradnju hrama, istakavši da odluku bez usvajanja tog amandmana neće podržati.

Mitar Vuković (SNP) je tokom svog izlaganja istakao da je Vaseljenski patrijarh Vartolomej sa devet članova isključio iz službe Miraša Dedeića , koji je sada na čelu CPC.

„Vas ne brine što se upisuje crnogorska imovina u beogradsku patrijaršiju. I ja i vi treba da šitimo interese Crne Gore i grada, a ne da politizujemo pitanja kako kome odgovara. Liberalna partija i ja ćemo uvijek štiti interes grada i CPC koja nema gdje nego pod vedrim nebom“, obratio se Vukoviću Esad Šainović (LP).

Goran Radonjić (NOVA) smatra da je mještanima Malog brda bolje legalizovati objekte i obezbijediti vodu, struju, put, nego praviti vjerske objekte.

Daliborka Pejović(DPS) jek kazala da bi bila srećna da država donese zakonsku regulativu o vjerskim zajednicama „da nam skinu ovu muku sa nas“.

Bonus video: