Analiza pokazala: Morska voda odličnog kvaliteta

Posljednja analiza pokazala je da je kvalitet morske vode odličan, jer je na čak 82 lokacije
65 pregleda 4 komentar(a)
more, crna gora, Foto: Vitfild Van Kot
more, crna gora, Foto: Vitfild Van Kot
Ažurirano: 11.07.2013. 12:51h

Morska voda na crnogorksom primorju je sanitarno ispravna i kvalitetna za kupanje i rekreaciju, potvrdili su rezultati trećeg redovnog mjerenja kvaliteta morske vode na javnim kupalištima koje je obavljeno u periodu od 8. do 9. jula na ukupno 85 lokacija duž crnogorskog primorja.

Za realizaciju ovogodišnjeg Programa praćenja sanitranog kvaliteta morske vode na javnim kupalištima tokom ljetnje turističke sezone u 2013. godini, putem javnog tendera kao najpovoljniji ponuđač izabran je Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Program obuhvata 20 kupališta na području Herceg Novog, 12 na području Kotora, 8 na području Tivta, 23 na području Budve, 10 na području Bara i 12 na području Ulcinja., “

Posljednja analiza pokazala je da je kvalitet morske vode odličan, jer je na čak 82 lokacije, odnosno njih 96 odsto kvalitet mora bio u okviru prve klase, dok su preostale tri lokalcije, i to centralne plaže u Kumboru i Meljinama, te kupalište “Dolce vita” na Bečićkoj plaži imali drugu klasu kvaliteteta morske vode”, navodi se u izvještaju.

Shodno Uredbe o klasifikaciji i kategorizaciji površinskih i podzemnih voda, morske vode koje se koriste za kupanje i rekreaciju razvrstavaju se u dvije klase i to prve klase, koja je odlična i druge kaoja je zadovljavajuća.

Bonus video: