Mugoša: SDP politizuje dodjelu parcele na Malom brdu

Ocijenivši da je stav SDP-a dio političke propagande, Mugoša je istakao da u toj partiji smatraju da pomenuta parcela ne pripada građanima, nego SDP-u
94 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 10.07.2013. 18:59h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša ocijenio je da su u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) zatečeni njegovim predlogom da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) dodijeli parcela na Malom brdu, jer "na neki način žele da posjeduju sve što je crnogorsko".

Ocijenivši da je stav SDP-a dio političke propagande, Mugoša je istakao da u toj partiji smatraju da pomenuta parcela ne pripada građanima, nego SDP-u.

On nije precizirao kako će odluka biti usvojena na sjutrašnjoj sjednici Skupštine, s obzirom da su se SDP i opozicione partije već izjasnile da predlog neće podržati.

"Moramo biti strpljivi i sačekati na Skupštini da vidimo kakav će biti stav SDP-a. Što se tiče opozicionih partija, njihovo je pravo da se opredijele i glasaju... Postoje tri odgovora na date predloge, jedan je za, drugi protiv ili uzdržan. Vidjećemo kako će to biti sjutra. Ne vidim razlog da se predlog većinski ne prihvati", kazao je Mugoša.

Ističući da je SDP ponovo predložio amandman da se CPC za izgradnju vjerskih objekata u narednih tri godine pomaže sa po 100.000 eura, "jer su se našli u nezgodnoj situaciji", Mugoša je objasnio da taj preldog ne može prihvatiti, jer "propisima nije utvrđena nijedna obaveza jedinicama lokalnih samouprava da finansiraju izgradnju vjerskih objekata".

TV Vijesti, Ana Popivoda

"U postupku donošenja odluke u budžetu za godinu za koju se donosi može da se razgovara o tome. Znači, možemo da pričamo kada se bude pravila projekcija i javna rasprava oko budžeta za 2014.godinu", naveo je Mugoša.

On je istakao da ni u ovom slučaju ne treba "uvlačiti" Vladu, ni dodavati još "začina", kada je zahtjev oko dodjele zemljišta bio "jasan i legitiman".

Ističući da su se ranije obavezali da će ljude koji žive u 67 bespravnih objekata na sredini Malog brda, stambeno zbrinuti ukoliko nemaju druge imovine na teritoriji Crne Gore, Mugoša je naveo da i dalje ostaju pri tom opredjeljenju "da neko ne bi pomislio da ovom odlukom žele nekome nešto da uzmu ili poremete uslove života".

Dobro bi bilo da Kinezi grade tunel kroz Goricu

Iako je konferencija bila organizovana za predstavnike medija, prisustvovalo je i nekoliko građana, kojima je Mugoša, uz suglasnost novinara, dozvolio da mu postave pitanja.

Ismeta Turkovića, koji je pohvalio Mugošu da je napravio metropolu od Podgorice, zanimalo je kada će biti izgrađen tunel kroz Goricu.

"Tunel je ostavljen u prostornom planu da se posebnom studijom utvrdi opravdanost njegove izgradnje. Cijenim da je prijeko potreban gradu...", kazao je Mugoša.

On je istakao da bi bilo dobro ako Kinezi krenu u taj posao, da "možda u saradnji sa Vladom izbušimo taj tunel i probamo te mašine za budući autoput".

Zgrada parlamenta do kraja godine

Mugoša je kazao da bi zgrada gradskog parlamenta trebalo da bude gotova do kraja ove godine, objasnivši da, ipak, nije realno očekivati da bude opremljena kako predviđa projektna dokumentacija.

"Imamo sredstva u budžetu za ovu godinu da se dobar dio posla odradi. Za ono što nemamo i što nisam siguran da može biti gotovo do kraja godine je opremanje zgrade. Nadam se da ćemo do kraja godine biti u prilici da obiđemo zgradu parlamenta", kazao je Mugoša.

Za izgradnju parlamenta je, kako je rekao, do sada uloženo blizu pet miliona eura.

Galerija

Bonus video: