MCP: Glavni grad poklanjanjem zemljišta krši Ustav

U Odboru poklanjanje opštinskog zemljišta "nevladinoj organizaciji CPC" smatraju "zadovojlavanjem vjerskih potreba."
82 pregleda 23 komentar(a)
hram, Foto: Vesko Belojević
hram, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 09.07.2013. 11:54h

U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj smatraju da se poklanjanjem zemljišta, kako navode, "nevladinoj organizaciji Crnogorska pravoslavna crkva (CPC)", Glavni grad direktno miješa u kanonsko ustrojstvo Pravoslavne crkve i krši Ustav u kojem je jasno definisana odvojenost crkve i države.

Odbor za izgradnju hrama Preobraženja Hristovog Pravoslavne parohije momišićke poslao je otvoreno pismo gradonačelniku Podgorice i odbornicima Skupštine Glavnog grada, povodom odluke Miomira Mugoše da Glavni grad na Malom brdu pokloni više od 12,6 hiljada kvadratnih metara opštinskog zemljišta CPC.

U Odboru poklanjanje opštinskog zemljišta "nevladinoj organizaciji CPC" smatraju "zadovoljavanjem vjerskih potreba."

Smatraju, takođe, da je Podgorici potrebna izgradnja hramova, jer su postojeći odavno mali da prime sve one koji su "glavni i žedni Boga Živoga."

"Tačno je da se narod vraća Bogu i Svetinji Božijoj i zbog toga je MCP i Crkvena Opština Podgorica upućivala na desetine zahtjeva da se u djelovima grada, gdje nema Crkve predvidi prostor i ucrta vjerski objekat, pri tome ne tražeći da se ništa pokloni, već da Crkva sa svojim vjernicima gradi i izgrađuje kako je to vjekovima bilo. Međutim, ni na jedan zahtjev Glavni Grad nije odgovorio", navode iz Odbora.

Zbog velikih posljedica koje odluka Glavnog grada može imati, Crkveni Odbor je zamolio gradonačelnika i odbornike Glavnog grada da još jednom razmisle o ovom delikatnom pitanju.

"Pozivamo vas da svi zajedno u bratskoj ljubavi i slozi, sabrani oko svetinje Božije sa svetim Novomučenicima Momišićkim, koji su svojim mladim životima posvjedočili vjernost Bogu i svetinji Božjoj, gradimo hramove ljubavi i bratoljublja, a ne hramove bratomržnje", kaže se u pismu.

Bonus video: