Vatrogasci spremni: Mjesecima trenirali da bi zaštitili živote i imovinu ljudi

Nabavljena su četiri nova vozila, oprema za spašavanje iz kanjona, termovizijska kamera, nove uniforme, obuća, šljemovi...
87 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 06.07.2013. 14:16h

Gašenje požara nije jedino zaduženje zaposlenih u podgoričkoj Službi zaštite i spašavanja, pa se nerijetko dešava da vatrogasci izvlače povrijeđene u saobraćajnim nesrećama, iz kanjona, ruševina, da pomažu tokom poplava i sniježnih padavina.

Komandir smjene Boban Racković radi već 22 godine i ističe da su takve intervencije u posljednje vrijeme dosta učestale, ali da mu je u sjećanju posebno urezana željeznička nesreća na Bioču.

“Nabavili smo četiri vozila u posljednje vrijeme. Imamo i termovizijsku kameru, koju smo dobili za požare u zatvorenim prostorima, nove uniforme, obuću, šljemove, izolacione aparate sa maskama. Nabavljena je i oprema za spašavanje iz kanjona”

"Ovo je početak ljeta, tako da broj takvih slučajeva nije veći u odnosu na prošlu ili pretprošlu godinu. Tek počinju prave vrućine, pa te intervencije tek očekujemo. Spremni smo da izađemo u susret, onoliko koliko smo u mogućnosti”, istakao je Racković.

Da su vatrogasci u potpunosti spremni za sezonu požara uvjerava i načelnik Službe Radomir Pješčić i ističe da su nabavili potrebnu opremu i preventivno djelovali.

“Nabavili smo četiri vozila u posljednje vrijeme. Imamo i termovizijsku kameru, koju smo dobili za požare u zatvorenim prostorima, nove uniforme, obuću, šljemove, izolacione aparate sa maskama. Nabavljena je i oprema za spašavanje iz kanjona”, kazao je Pješčić “Vijestima”.

Tvrdi da je oprema nabavljena u skladu sa najstrožijim standardima koje propisuje Svjetska organizacija.

“Služba raspolaže sa svom kompletnom opremom koja je potrebna za zaštitu i spašavanje, jedino je bitno da se ta oprema vremenom mora obnavljati, što i radimo”, kazao je Pješčić.

On je najavio i nabavku dva čamca sa motorima i šest kompleta odijela.

“Čamci će biti idealno rješenje za slučajeve poplava, naročito u zetskom dijelu i na jezeru”, smatra Pješčić.

Racković je istakao da su svakodnevno trenirali od oktobra prošle godine do juna ove, kako bi bili spremni za posao.

Instruktor u trening centru Zdravko Blečić, koji je u Službi od 1992. godine, istakao je da mnogo polažu na obuku - “jednu od temeljnih vrijednosti službe”.

Podgorici treba više vatrogasaca: Blečić, Foto. Zoran Đurić

Početak požarne sezone znači i izlazak na teren iz trening centra, jer su, kako kaže, svi zaposleni, prije svega, vatrogasci.

Pješčić je istakao da su pojačani sa 30 sezonaca koji su u ponedjeljak počeli da rade.

“Sezonci su u fazi obnove znanja i upoznavanja sa novom, savremenijom opremom u odnosu na prošlogodišnju. Ukoliko ne bi bilo tog obnavljanja gradiva i stalnog uvježbavanja došlo bi privremeno do zaboravljanja, a to nije dobro”, smatra Pješčić.

Pješčić je najavio i nabavku dva čamca sa motorima, ocijenivši da su idelano rješenje za djelovanje prilikom poplava, pogotovo u Zeti i na Skadarskom jezeru

Najčešće se, kaže, sjeti događaja od prije dvije godine, kada su iz bunara izvukli mladića i spasili mu život, ali nijesu uspjeli da spasu njegovog oca.

Blečić smatra da bi, s obzirom na širenje grada, trebalo da bude i više vatrogasaca.

Pojasnio je da je svjetski standard - jedan vatrogasac na 1.000 stanovnika, što, tvrdi, kod nas nije slučaj.

Nepokošena trava velika opasnost

Pješčić je istakao da su ove godine poslali upozorenje svim gradskim i prigradskim mjesnim zajednicama sa jasno definisanim obavezama svih ljudi, koje se tiču zaštite isključivo njihove lične imovine.

“Upozorenje je bazirano na tome da se kuće, posebno u prigradskim naseljima, obezbijede tako što će se pokositi trava oko njih, ukloniti visoko i nisko rastinje koje je blizu i koje predstavlja veliku opasnost za izbijanje požara. Treba i da se omogući prilaz vatrogasnim vozilima do njihovih kuća i objekata”, pojasnio je Pješčić.

Punktovi u Zeti, Tuzima i na Gorici

Pješčić je kazao da je Služba zaštite ove godine planirala otvaranje po jednog punkta u Zeti, na Tomića ublu i Tuzima i dva na Gorici.

“Broj vatrogasaca na punktovima zavisi od trenutne situacije. S obzirom da vremenska situacija nije u kontinuitetu loša kao prethodnih godina, punktove nećemo držati sa standardnim brojem vatrogasaca, već ćemo njihov broj prilagođavati vremenskim prilikama i procjenama situacije na terenu u datom trenutku”, kazao je Pješčić.

Iako zvanično na teritoriji Glavnog grada nijesu postavljeni punktovi, Pješčić tvrdi da vatrogasci svakodnevno procjenjuju situaciju na više lokacija. On je istakao da visoka trava u pojedinim djelovima grada predstavlja veliku opasnost.

Gorjelo kod Hrama i u park šumi na Zlatici

Vatrogasci su juče ugasili požar u park šumi na Zlatici, preko puta škole “Dr Dragiša Ivanović”.

“Požar je prijavljen u 13:27, a ugašen je prije 14 sati. U gašenju je učestvovalo pet vatrogasaca sa dva vozila”, saopšteno je iz Službe zaštite. Vatrogasci sa jednim vozilom juče su ugasili požar kod Hrama, gdje je gorjela trava.

Galerija

Bonus video: