MANS: Kockarski lobi ne može biti iznad zakona

"Nedopustivo je da kontrole Poreske uprave i dalje zaobilaze kladionice i kockarnice", smatraju u MANS-u
221 pregleda 17 komentar(a)
rulet, Foto: Shuterstock
rulet, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 05.07.2013. 14:24h

Oklijevanje Poreske uprave da, odmah po usvanjaju zakona kojim je oporezovano kockanje i klađenje, obezbijedi njegovu punu primjenu predstavlja pokazatelj da je kockarski lobi u Crnoj Gori i dalje iznad zakona, te da ne postoji politička volja da se zakon primjenjuje prema svima jednako, smatraju u MANS-u.

"Ni nakon dvije sedmice od kada je donijet novi zakon, priređivači igara na sreću "nisu bili u mogućnosti" da prilagode svoje poslovanje i usklade ga sa zakonom. Od početka ove sedmice, jedine lokacije na kojima ne postoji primjena Zakona su kladionice i ostali objekti u kojima se priređuju igre na sreću, pa se postavlja pitanje zbog čega država toleriše ovakvo ponašanje i zbog čega nema interes da kockarsku industriju vrati u zakonske okvire", navodi se u saopštenju MANS-a.

Oni navode da su kockari u ovom slučaju odlučili da iz EU Direktive "uzmu" i citiraju samo ono što njima odgovara, pa tako "u potpunosti zaobilaze član 401 EU Direktive 2006/112/EC kojim je nedosmisleno navedeno da "Direktiva ne sprečava države članice da uvode poreze i druge takse na klađenje i kockanje...""

"Čak i član 135 Direktive na koji se kockari pozivaju i koji pogrešno citiraju na našem jeziku, govori da je od poreza izuzeto "klađenje, kockanje i lutrija koje su predmet uslova i ograničenja koje postavlja svaka zemlja članica pojedinačno", što potvrđuje da je Crna Gora imala pravo da nezavisno odluči da li da kockarima uvede obavezu plaćanja PDV-a."

Ono što, po MANS-u, predstavlja puno veći problem za kockarska udruženja od samog plaćanja poreza jeste činjenica da uvođenje PDV-a znači i uvođenje više reda u kockarsku industriju.

"Nekontrolisane kockarske aktivnosti su veoma pogodno tle za pranje novca stečenog kriminalom, pa smatramo da je svaka dodatna kontrola dobrodošla kako bi se na vrijeme prepoznalo i sancionisalo kršenje zakona i krivična djela", piše u saopštenju.

Navode i da su pojedini oblici igara na sreću kao što je to slučaj sa lutrijskim igama u potpunosti monopolizovani od strane, kako se nazivaju "kontraverznih biznismena" poput Brana Mićunovića.

"U tom smislu je nedopustivo da kontrole Poreske uprave i dalje zaobilaze kladionice i kockarnice i omogućavaju im da nekažnjeno krše zakon i izbjegavaju evidenciju oporezivog prometa. Smatramo da kockarski lobi, pa makar bio predvođen i Mićunovićem, ne smije da bude iznad propisa i države, i da obaveza plaćanja PDV-a mora biti jednaka za sve, a u skladu sa zakonom", zaključuju iz MANS-a.

Bonus video: