Položeno cvijeće na grob Ljuba Čupića

“Ako bi u tim nemirnim vremenima sloboda trebalo da ima svoje lice, svoj fizički izraz, onda bi to svakako bio osmijeh Ljuba Čupića"
128 pregleda 11 komentar(a)
Ljubo Ćupić, Ozbiljno smo pukli, Elektro škola, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ljubo Ćupić, Ozbiljno smo pukli, Elektro škola, Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.07.2013. 19:34h

Povodom 4. jula, Dana borca, delegacija Jugoslovenske komunističke partije Crne Gore Nikšić je, zajedno sa borcima, položila vijenac na spomenik narodnog heroja Ljuba Čupića.

Mirko Đurđevac je ispred komunista podsjetio na veličinu i značaj koji je postupak Ljuba Čupića ostavio na sva buduća pokoljenja. Njegovo hrabro držanje i pobjedonosni osmijeh na gubilištu, 9. maja 1942. godine, ovjekovječen je fotografijom koja je postala simbol otpora i obišla potom svijet.

“Ako bi u tim nemirnim vremenima sloboda trebalo da ima svoje lice, svoj fizički izraz, onda bi to svakako bio osmijeh Ljuba Čupića. U tom prkosnom osmijehu sabrana je sva naša istorija, napori, pokoljenja koja su plaćala cijenu za slobodu zlatnu.

Ta stalna borba za slobodu i ljudsko dostojanstvo stvorila je naš poseban tip čovjeka koji, poput nekog mitskog heroja, ide iz podviga u podvig sa osjećanjem da sve može propasti, ali čast i obraz da ostaju dovijeka“, kazao je Đurđevac.

Ljubo Čupić je rođen 1913. godine. Dvadeset sedam godina kasnije, 1940, postaje član Komunističke partije i ulazi u borbu protiv fašizma. Nakon što su ga zarobili, 1942. godine četnici su ga pogubili na Petrovoj glavici kod Nikšića.

Bonus video: