Živković: Investicije u žabljačku opštinu su teške oko 4 miliona eura

"Prečistač otpadnih voda biće završen do kraja septembra. (...) Pripremni radovi na prvoj fazi sportskog centra (...) će se završiti do kraja godine"
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2013. 12:14h

Direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković i predsjednik Opštine Žabljak Isailo Šljivančanin, sa saradnicima obišli su juče gradilišta prečistača otpadnih voda i sportske dvorane i, kako su kazali, uvjerili se u "dinamiku radova koja se odvija prema utvrđenim rokovima".

Oni su kazali da se radi o dva kapitalno vrijedna koji će se završiti do kraja ove godine.

Šljivančanin je kazao da je nedavno obišao gradilišta sa partnerima iz Slovenije uz obostrano zadovoljstvo dosadašnjim radovima, što je "otvorilo vrata" nastavku patnerstva za gradnju druge faze sportskog centra odnosno otvorenih terena za hokej na ledu i klizališta

"Prečistač otpadnih voda biće završen do kraja septembra. Toga trenutka finalizovaće se jedan važan infrastrukturni i ekološki segment. Zadovoljstvo je što mogu istaći da 70 posto objekata u gradu ima priključke na kanalizacionu cjevovod čime smo na vrhu skale crnogorskih gradova.

Tehnološke karakteristike savremenog prečistača za 30 posto su veće od trenutnog broja korisnika ali je ostavljena mogućnost dorade u skladu sa porastom broja korisnika. I to bez prisustva operatera i sa stopostotnim biološkim prečišćavanjem.

Završeni zemljani i drugi pripremni radovi na prvoj fazi sportskog centra koji će se završiti do kraja godine", kaže Šljivančanin.

On je dodao da je nedavno obišao gradilišta sa partnerima iz Slovenije uz obostrano zadovoljstvo dosadašnjim radovima, što je "otvorilo vrata" nastavku patnerstva za gradnju druge faze sportskog centra odnosno otvorenih terena za hokej na ledu i klizališta.

Direktor Direkcije javnih radova Žarko Živković kazao je da je investiciona ativnost u žabljačkoj opštini teška oko četiri miliona eura.

"Uz ova dva objekta radi se na putnoj i drugoj infrastrukturi u NP 'Durmitor' kao i na nekim od lokalnih saobraćajnica. Kada je u pitanju prečistač otpadnih voda, lično sam se uvjerio u značajan problem zbog oštećenja kolektora odnosno kanalizacionog cjevovoda neposredno kod prečistača.

Odmah sam naložio izvođaču radova, nadzornoj, i stručnoj službi Direkcije da provjere stanje i daju predlog rješenja tog problema i njegovog priključenja na prečistač", kaže Živković i dodaje da su cjelokupna sredstva za ove projekte obezbijeđena.

Ove investicije plod su saradnje Slovenije i Crne Gore koje realizuju Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije i Direkcija javnih radova Crne Gore. Projekat prečistača otpadnih voda "težak" je 950.000 eura u čemu Slovenija participira sa 51 a Crna Gora sa 49 posto.

Obrnut procentualni odnos je kod gradnje prve faze sportske dvorane, objekta površine 2.840 kvadrata sa terenima za male sportove, svlačionicama, mjestima za sjedenje, kuglanom i drugim sadržajima prema najsavremenijim standardima za održavanje sportskih i drugih manifestacija najvećeg ranga, koji će sa opremanjem koštati 2.870.000 eura.

Galerija

Bonus video: