Američki i crnogorski vojnici pokazali šta znaju

Vrijeme provedeno sa Amerikancima, crnogorski vojnici su iskoristili i da usavrše engleski jezik, kazao je major
54 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 14:56h

Kadeti Nacionalne garde Mejn iz sastava Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država koji borave u Crnoj Gori su u saradnji sa pripadnicima Vojske Crne Gore izveli pokaznu vježbu - dio sadržaja iz obuke u veslanju.

Vježba je izvedena na rijeci Zeti, kod Rogamskog mosta, a crnogorski i američki vojnici pokzali su vještine u veslanju, raftingu, iskakanje iz čamca i ulazak u čamac, prevrtanje čamca i vraćanje čamca u početnu poziciju.

Kadeti američke vojske od 15. juna borave u posjeti Vojsci Crne Gore. Planirano je da do 8. jula, koliko će biti ovdje, usvaje nova znanja i upoznaju se se načinom života i rada pripadnika VCG.

Major VCG Zoran Vukadinović, komandir čete specijalnih snaga u brigadi KOV,rekao je da su za 20 dana, koliko su američki kadeti u Crnoj Gori, pokazali kako pripadnici specijallnih snaga VCG izvode obuku, sam način izvođenja obuke i prezentovali im plan i program obuke.

Vrijeme provedeno sa njima, crnogorski vojnici su, rekao je on, iskoristili da usavrše engleski jezik.

"Kadeti su zadovoljni. Izvještaj njihovog glavnog kapetana koji je ovdje, jeste da 1.200 kadeta američke vojske trenutno u raznim državama, ali da najbolje uslove imaju u Crnoj GGori i da su ovdje stekli najviše iskustva, kroz rad sa vojnicima VCG", istakao je Vukadinović.

Iz VCG je pojašnjeno da je posjeta dogovorena Planom bilateralno-vojne saradnje sa SAD i predviđeno je da u sklopu ‚‚Cultural Understanding and Language Proficiency Program‚‚ programa 22 kadeta i 3 oficira Nacionalne garde Mejn obiđu kasarne u Danilovgradu, Kolašinu i Pljevljima, i upoznaju se sa njihovim načinom funkcionisanja.

Kapetan Nacionane garde Mejn Kris Endži, rekao je da je njemu i njegovim kadetima bilo sjajno u Crnoj Gori da su naišli na sjajnog partnera Vojsku Crne Gore.

"Zadovoljan sam radom kadeta, iako je bilo teško, bilo je takođe i zabavno i zadovoljan sam što su naučili neke nove vještine. U smislu novina i novih tehnika koje smo ovdje naučili, ovo je bilo nešto novo za nas, jer u našoj jedinici u Americi ne radimo vodene vježbe", istakao je kapetan Endži.

Jedan od kadeta Džejson Volč rekao je da je mnogo naučio u saradnji sa crnogorskom vojskom, ali i da su oni našim vojnicima pomagali da nauče engleski jezik.

"Bio sam jako uzbuđen kada sam primio informaciju da ćemo putovati u Crnu Goru. Ovo je moje prvo putovanje van Amerike, prvo putovanje u Evropu. Suočili smo se sa mnogo pozitivnih izazova tokom našeg boravka ovdje. Današnje iskustvo raftinga je bilo takođe jako zabavno to smo radili i u Americi", rekao je on. Njegova koleginica, Džesika Boldedž rekla je da se kao žena osjećala jako dobro u Crnoj Gori i da joj je drago što su pomagali VCG da nauče engleski jezik.

"Crna Gora je prelijepa zemlja, upoznala sam jako dobre ljude", rekla je ona.

Galerija

Bonus video: