Šarići poslali ponudu za zakup imovine Šarića

Advokat Radovan Štrbac je kazao da Marjan i Josip Šarić vlasnici “Skating doo”, nemaju veze sa braćom Darkom i Duškom Šarićem
115 pregleda 11 komentar(a)
Municipijum, Foto: Savo Prelević
Municipijum, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.07.2013. 13:14h

Ponudu za zakup građevinskih mašina i dvije fabrike betona Duška Šarića Upravi za imovinu dao je advokat njegovog brata Darka, Radovan Štrbac.

Štrbac je to učinio u ime hrvatske građevinske firme “Skating doo”, čiji su vlasnici braća Marjan i Josip Šarić.

Štrbac je u izjavi novinarima negirao da firma ima imakve veze sa braćom Šarić.

Protiv Šrbca se u Specijalnom sudu u Beogradu vodi postupak zbog optužbi da je učestvovao u pranju para Darka Šarića.

Uprava za imovinu je ponudila u zakup i plejavljski klub “Municipijum” ali niko nije dostavio ponudu za njegov zakup.

"Zakupac pumpe "Mat petrol"' u Pljevljima u potpunosti poštuje ugovor o zakupu i uplatama novca nećemo ni komentarisati, već ćemo istaći i činjenicu da je uposlio više radnika, nego što je bilo upošljeno ranije i to da je uložio i dodatna sredstva na popravci i uređenju enterijera i kruga benziske stanice,“ kazao je ranije "Vijestima pomoćnik direktora Upravwe za imovinu Osman Nurković.

Pumpu "Mat petrol" koristi firma „Elcom", od koje su Šarići ranije i uzeli pumpu.

Kada je u pitanju privremeno oduzeta imovina porodice Kalić, pomoćnik direktora Uprave za imovinu je kazao da je ona izdata u zakup preduzeću DOO “'R&D-ŠPED”' Rožaje.

"Ona je izdata za mjesečnu zakupninu od 4.000 eura, odnosno za benzisku stanicu se plaća 2.000 eura, hotel “Rožaje” 1.500 eura i kafić “Tajson” 500 eura.

Zakupac je ugovorom preuzeo obavezu da uposli radnike koji su radili u tim bjektima, a to je oko 20 radnika”, rekao je on.

Nurković je zadovoljan što je oduzeta imovina dobila nove, privremene vlasnike, jer još nema pravosnažne presude kojom se za stalno plijeni imovina.

"Uprava za imovinu je do sada imala obavezu da obezbjeđuje pomenute objekte, da ih osigurava i održava. Za te namjene do sada je izdvajano oko 4.000 eura mjesečno, a danom preuzimanja od strane zakupca, ta obaveza će prestati, što je značajna ušteda troškova koji su plaćani iz budžeta“, rekao je on.

Osim privremeno zaplijenjene imovine Kalića i Šarića, država raspolaže i sa 3,5 miliona eura gotovine oduzete Rusu koji je osuđen za pranje para.

Taj novac se, rekao je Nurković, nalazi na računu Centralne banke.

"Naš zadatak je da je sačuvamo od propadanja i nezakonitog otuđenja do okončanja postupka i pravosnažnosti konačnog rješenja i da ukoliko je moguće imovinu ili dio imovine izdamo u zakup, od kojeg bi ostvarili određene prihode, zatim bi se uposlili radnici i ne bi se plaćali troškovi obezbjeđenja i održavanja te imovine iz budžeta države”, rekao je Osman Nurković, pomoćnik direktora Uprave za imovinu.

U Višem sudu u Bijelom Polju u toku je suđenje Safetu Kaliću, njegovoj supruzi Amini i bratu Mersudinu Kaliću za pranje novca. Safetu se sudi u odsustvu i za njim je raspisana Interpolova potjernica.

Dušku Šariću je ponovljen sudski postupak za pranje novca.

Evropska komisija je u više navrata insistirala na oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima. Prema riječima Nurkovića, Uprava za imovinu, koja se stara o privremeno oduzetoj imovini, nije dobila od sudova nijedno drugo obavještenje da je naložena privremena zapljena nečijih nekretnina ili novca.

Bonus video: