MANS podnio prijavu protiv Đukanovića i Lukšića

Vrhovnom državnom tužilaštvu prijava podnijeta i protiv Mitra Bajčete, Radoja Žugića, Zorana Jelića i Branislava Jankovića
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 12:27h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je Vrhovnom državnom tužilaštvu prijavu protiv više Vladinih funkcionera, uključujući sadašnjeg i bivšeg premijera Mila Đukanovića i Igora Lukšića "zbog nezakonitog izdavanja državnih garancija za kredite Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) koje je već počelo da proizvodi štetne posljedice po budžet Crne Gore".

"MANS traži da Vrhovno državno tužilaštvo pokrene hitnu istragu zbog niza teških zloupotreba Vladinih zvaničnika u "strateškom partnerstvu" sa Rusima, zbog kojih su danas, nakon aktiviranja državnih garancija, ugrožene isplate plata, penzija, socijalnih davanja, ali i zbog kojih je građanima Crne Gore uveden čitav niz novih poreskih nameta, uključujući i nedavno povećanje stope poreza na dodatnu vrijednost".

Kako je saopšteno prijavom su obuhvaćeni i predsjednik Komisije za kontrolu državne pomoći Mitar Bajčeta, bivši ministar ekonomije Branko Vujović, nekadašnji direktor Fonda penzijsko invalidskog osiguranja i aktuelni ministar finansija Radoje Žugić, bivši direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić i službenik Fonda za razvoj Branislav Janković.

"Oni se sumnjiče da su, teškom zloupotrebom službenog položaja u produženom trajanju, donijeli niz štetnih odluka koje su rezultirale izdavanjem državnih garancija za kredite KAP-a u ukupnom iznosu od 131,6 miliona eura. Aktiviranjem ovih garancija nastupa šteta za državni budžet, što je samo dio onoga što će iz džepova građana biti isplaćeno kako bi se namirili dugovi koje su vlasnici KAP-a napravili", navodi se u saopštenju MANS-a.

Oleg Deripaska

Iz te NVO navode da su razmjere Vladine pogubne politike prema KAP-u neuporedivo veće i da je "svima postalo jasno da je ugrožen finansijski sistem države zbog poslova Đukanovića sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom".

"Ni do danas nije poznato za šta su korištene pozajmice i gdje je završio taj novac, koji je ruski vlasnik pozajmljivao od majki kompanija"

Đukanović i njegova Vlada su, kako se dodaje, i u narednim godinama dobro znali da Rusi od prerade aluminijuma iznose profit iz zemlje, da ne ulažu u modernizaciju fabrike, falsifikuju finansijske izvještaje i lažno prikazaju loše poslovne rezultate, kako bi obezbijedili nastavak subvencija za struju i prepolovili broj radnika.

"Uprkos svemu Vlada je sa ruskim vlasnicima 2009. potpuno nezakonito i protivno zdravoj ekonomskoj logici, zaključila Ugovor o poravnanju kojim je Rusima odobrila 300 miliona eura državne pomoći, od čega se 131,6 miliona odnosilo na državne garancije za kredite KAP-a. Ni do danas nije poznato za šta su korištene pozajmice i gdje je završio taj novac, koji je ruski vlasnik pozajmljivao od majki kompanija, dok je i sam izvještaj Državne revizorske institucije pokazao da izdate državne garancije nijesu bile pokrivene kontragarancijama", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da izdavanje garancija i stotine miliona eura državne pomoći jednom ruskom tajkunu, predstavlja ogoljenu izdaju državnih interesa, koja bi u svakom razvijenom društvu "dovela ne samo do krivične, već i političke odgovornosti".

Galerija

Bonus video: