Kotor ugostio eksperta SZO Grahama Robertsona

Gradonačelnica je informisala Robertsona o postojanju Kancelarije za prevenciju narkomanije, zaštiti osoba sa invaliditetom, programu geronto domaćica, te pomoći najugroženijima
54 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka sa Robertsonom, Foto: Ivana Komnenić
Sa sastanka sa Robertsonom, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 02.07.2013. 18:39h

Savjetnik i ekspert Svjetske zdravstvene organizacije Graham Robertson boravio je juče u Kotoru u okviru generalne misije SZO.

Na sastanku sa gradonačelnicom Kotora Marijom Ćatović, razgovarao je o unapređenju zdravstvenih i socijalnih uslova, kao i promociji zdravog načina života.

Ćatović je informisala Robertsona o postojanju Kancelarije za prevenciju narkomanije, zaštiti osoba sa invaliditetom, programu geronto domaćica, te kontinuiranim socijalnim pomoćima najugroženijima, koje organizuje i finansira Opština Kotor.

“Značajno pomažemo zdravstvenim institucijama. Učestvovali smo u finansiranju izgradnje Doma starih u Risnu. Takođe, pomažemo opremanje odjeljenja Opšte bolnice Kotor, dječjeg i odjeljenja za hemodijalizu, prostorija za skener u risanskoj bolnici, te opremanje psihijatrijske bolnice. Ustupljena je i značajna površina opštinskog zemljišta za potrebe izgradnje stambenih objekata za zdravstvene radnike, što nije naša zakonska, ali jeste moralna obaveza da u granicama naših mogućnosti pružimo neophodnu pomoć građanima”, kazala je Ćatović.

Robertson je istakao da je cilj njihove misije da pomognu Vladi Crne Gore i drugim organizacijama u okviru države, da unaprijede borbu protiv hroničnih nezaraznih bolesti i poboljšaju životne uslove.

“Socijalne determinante, kao što su siromaštvo, radni uslovi i stambena pitanja, bitno utiču i na zdravlje ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija će dati svoje preporuke, kako bi se unaprijedili zdravstveni uslovi za sve grupacije stanovništva”, kazao je Robertson.

Na sastanku je usaglašeno da su Romi marginalizovana grupacija u opštini Kotor, ali da postoje stalni napori lokalne samouprave da socijalizuje i obezbijedi novac za njih.

“Ostalo stanovništvo, zbog dobro razvijenog turizma i pomorstva u gradu nema većih socijalnih poteškoća. Zbog toga Opština Kotor izdvaja i sredstva za pomoć opštinama na sjeveru, koje su u nepovoljnijem položaju”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Bonus video: