Centar za socijalni rad pokrenuo postupak protiv Gašića

Iz Centra su pojasnili da je porodici Gašić dodijeljena jednokratna novčana pomoć od oko 1.700 eura
157 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Gašić, Gašići, Foto: Luka Zeković
Dejan Gašić, Gašići, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.07.2013. 16:57h

Pomoćnik ministra rada i socijalnog staranja Goran Kuševija kazao je da je naložio Centru za socijalni rad Podgorica da ispita da li su roditelji Gašić postupali u najboljem interesu djece kada su odlučili da se štrajkuju pred zgradama Vlade i Skupštine.

On je prilikom skupštinske rasprave o potvrđivanju Fakultativnog protokola o komunikacijskim procedurama uz Konvenciju o pravima djeteta, kazao da je toj porodici ponuđen smještaj koji je odbila.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić pitala ga je kakav će efekat Protokola biti na porodicu Gašić, koja danima štrajkuje ispred zdrava Vlade i Skupštine.

"Ne pristajem da živim u državi u kojoj svi prolazimo pored takkvih slučajeva, uključujući i institucije sistem", kazala je ona.

Kuševija je odgovorio da ministarstvo nema mogućnost dodjele stanova: "Ponudili smo im privremeni smještaj koji bi im bio plaćen, ali oni to nijesu željeli".

Dejan Gašić je sa suprugom i osmoro djece 4. juna započeo štrajk na trotoaru ispred zgrade Vlade, od koje traži da im obezbijedi smještaj. Gašić je Vladi uputio zahtjev za rješavanje stambenog pitanja, o čemu će se nadležni izjasniti u roku od mjesec dana.

"Ne pristajem da živim u državi u kojoj svi prolazimo pored takkvih slučajeva, uključujući i institucije sistem", kazala je poslanica Jasavić

Iz Centra za socijalni rad je kasnije saopšteno da je u slučaju porodice Gašić neophodno pokrenuti postupak ograničenja roditeljskog prava pred Osnovnim sudom u Podgorici.

„Nakon ponovljenog razgovora sa svim članovima porodice, i potvrde da porodica Gašić i dalje ostaje pri stavu da će svoja prava ostavariti boravkom na ulici, Tim za zaštitu djece bez adekvatnog roditeljskog staranja je donio timski zaključak da je neophodno pokrenuti postupak ograničenja roditeljskog prava pred Osnovnim sudom u Podgrici, a sve u cilju zaštite maloljetne djece“, piše u saopštenju.

Iz Centra su pojasnili da je porodici Gašić dodijeljena jednokratna novčana pomoć od oko 1.700 eura za adaptiranje stambenog prostora u kome su živjeli.

"Gašić je prodao i potom odbijanjem svih vrsta pomoći koje su mu ponuđene i dalje ugrožava maloljetnu djecu boravkom na ulici", piše u saopštenju.

Bonus video: