LGBT Forum Progres: Nema uslova za Povorku ponosa

Oni su najavili da će "bez ikakvih rezervi" uspostaviti kontakt sa Queer Montenegrom i Juventasom
63 pregleda 34 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zdravko Cimbaljević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.07.2013. 11:58h

LGBT Forum Progres je ocijenio nekorektnim i nekolegijalnim istup organizacije Queer Montenegro koja je najavila Povorku ponosa za 27. oktobar, jer smatraju da nema uslova za njenu organizaciju ove godine.

Kako su saopštili iz Progresa, oni su prva transparentna LGBT organizacija u Crnoj Gori, i još marta 2011. je najavio i u svoje programske prioritete uvrstio organizaciju i održavanje prvog crnogorskog Prajda.

"Prva zakazana povorka je odlozena zbog nedostatka politčke volje i nedovoljnih bezbjednosnih garancija. Od tog trenutka LGBT Forum Progres je shvatio značaj partnerstva sa svim sistemskim institucijama i posvetio se izgradnji kapaciteta, povjerenja i razvoju LGBT zajednice", saopšteno je iz Progresa.

Oni kažu da Organizacioni odbor za organizaciju Povorke ponosa postoji, uredno i efikasno funkcioniše.

"Njegove ključne aktivnosti u ovoj godini su intenzivne policijske obuke, rad sa policijom za pripremu tako rizičnog događaja, izgradnja povjerenja i intenzivne konsultacije sa LGBT zajednicom u vezi s njenim istinskim potrebama", dodaju iz Progresa.

Oni su najavili da će "bez ikakvih rezervi" uspostaviti kontakt sa Queer Montenegrom i Juventasom i zatražiti potrebna pojašnjenja.

"Mi cijenimo da u ovoj godini nema uslova za organizaciju Povorke i da je to prije svega uslovljeno potrebama i prioritetima LGBT zajednice, njenim izgrađenim kapacitetima i vidljivošću. Uz to treba da nastavimo da radimo na društvenom prihvatanju LGBT osoba i razvoju sistemskih kapacieteta. Politička podrška crnogorske Vlade i političke elite više nije upitna. Ona postoji, snažna je i transparentna. Bićemo srećni da organizaciju ovakvog događaja podijelimo sa svima kojima nije do samoreklamerstva, marketinške kampanje, i nanošenja štete bilo kome", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: