Ilija Lakušić o Trinaestojulskoj nagradi: Povratak jednoumlju

"Vjerujem da će predsjednik države Filip Vujanović, kao predsjednik svih građana, iskoristiti svoja ovlašćenja i obustaviti ideološki progon pisaca"
181 pregleda 10 komentar(a)
ilija lakušić, Foto: Arhiva "Vijesti"
ilija lakušić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.07.2013. 16:24h

"Želeći da sačuvam integritet i značaj Trinaestojulske nagrade, uporno sam izbjegavao da odgovaram na orkestrirane napade koji su mistično organizovani ovih dana".

"Dakle, samo iz poštovanja prema svojoj državi i njenom datumu kojim je utemeljava, pokušao sam da prevaziđem spor".

"Ti napadi su veoma zdušno praćeni i podržavani gotovo isključivo preko državnih medija. Kako da to tumačim? A šta se navodi kao moj antidržavni stav i djelovanje; šta kao poricanje Crne Gore, koje sam ja to institucije kulture ukinuo... i šta sam od onog što mi se stavlja na teret stvarno uradio".

"Što se tiče nepriznavanja Crne Gore kao države, naravno da se radi o besprizornom podmetanju"

Niko nema obavezu da kaže ništa konkretno, kaže se u jučerašnjem saopštenju pjesnika Ilije Lakušića, dobitnika ovogodišnje Trinaestojulske nagrade.

"Koliko se sjećam tog vremena, jedino je ukinit Leksikografski zavod Crne Gore čije kompetencije su prenesene na Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti".

"Da potsjetim - ta institucija je bila u nadležnosti Ministarstva obrazovanja i nije imala nikakve veze sa ondašnjim Ministarstvom kulture. Naprotiv, bio sam autor brojnih zakona koji u neznatno izmijenjenim oblicima važe i danas".

"Da ne govorim o obnovi manastira Starčeva gorica, Cetinjskog pozorišta, Srpskog poslanstva, osnivanja Dječjeg festivala u Kotoru, Festivala režije u Herceg Novom, Bijenala... i mnogih drugih".

"Što se tiče nepriznavanja Crne Gore kao države, naravno da se radi o besprizornom podmetanju".

"Od 1697. godine, otkad postoji u profilu petrovićevske zamisli, ona je priznata u svijesti svakog dostojanstvenog Crnogorca. Među njima i mojih predaka, mojih uzornih učitelja. Što se tiče nagrađene poezije, sva je napisana u slavu Crne Gore, na hiljadu strana. Ali što bi rekao Njegoš, kome su iskopali grob, "sad s najgorim hoću da se borim".

"Vjerujem da će predsjednik države Filip Vujanović, kao predsjednik svih građana, iskoristiti svoja ovlašćenja i obustaviti ideološki progon pisaca"

"No kad sam, prije neko veče, na Prvom programu TV Crne Gore vidio uglednog književnog kritičara Jova Kapičića pomislio sam evo napokon demokrate koji je diplomirao na poznatom Golootočkom univerzitetu".

"Međutim, autori napada nemaju potrebu za činjenicama jer negdje imaju bjanko podršku. Vidjećemo koliku i vidjećemo gdje. A trebalo bi, to podrazumijeva svaka civilizovana optužba, da navedu tekstove u kojima ja to navodno ne priznajem državu Crnu Goru".

"Ni jedna moja odluka u Vladi nije mogla proći van izglasavanja ostalih članova Vlade. Ni jedan moj neracionalan predlog nije mogao proći izvan detaljnog razmatranja Vlade i Vladinih komisija. Naročito nijesam mogao samostalno ukinuti neku instituciju kojoj oni i ne pominju ime jer takva nije ni postojala".

"Na ovaj način se, putem retrogradnih i anticivilizacijskih djelovanja, pod prijetnju dovode svekolike ideje moderne i građanske Crne Gore. Time se vraćamo na ideje Jovoumlja, diktature i diskriminacije".

"Vjerujem da će predsjednik države Filip Vujanović, kao predsjednik svih građana, iskoristiti svoja ovlašćenja i obustaviti ideološki progon pisaca", kaže se u Lakušićevom saopštenju.

Bonus video: