"4 Life" traži besplatnu rehabilitaciju za zavisnike

Razlog za inicijativu je, kako su saopštili, namjera da zavisnici imaju ravnopravan status kao i ostali građani
2 komentar(a)
zabjelska vektra, narkomani, Foto: Vesko Belojević
zabjelska vektra, narkomani, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 01.07.2013. 20:06h

Nevladina organizacija “4 Life” inicirala je kod Ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića da se zavisnicima od narkotika obezbijedi besplatan tretman rehabilitacije i resocijalizacije.

Razlog za inicijativu je, kako su saopštili, namjera da zavisnici imaju ravnopravan status kao i ostali građani i neometan pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti.

“To što se u dokumentima navodi kao „liječenje“ je u stvari prvi dio procesa neophodnog za adekvatno tretiranje bolesti zavisnosti od droga, i koji se tiče uspostavljanja apstinencije medikamentima i to najduže 21 dan. To je samo početni dio tretmana koji je kao takav nedovoljan da bi se jedna osoba koja ima problem bolesti zavisnosti mogla smatrati uspješno izliječenom”, piše u inicijativi koju je potpisao izvšni direktor Saša Mijović.

Nakon te faze, prema njegovim riječima, neophodno je nastaviti sa sljedećim fazama - rehabilitacijom i resocijalizacijom, kao i pružanjem pomoći pri socijalnoj reintegraciji koja najčešće traje od jednu do dvije godine.

“Tek tada se možemo nadati da je neko ko je imao problem zavisnosti od droga spreman nastaviti život bez njih. Bez takvog pristupa rješavanju problema, svaki drugi bi ličio na „liječenje pokvarenog zuba tabletom protiv bolova“, a to svakako nije liječenje”, piše u inicijativu.

U 4 Life smatraju da za besplatnu rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od droga nijesu potrebne dodatne finansije

Svjesni su, kako su kazali, teške ekonomske situacije u kojoj se država nalazi, ali isto tako su dobro upoznati i sa još težom finansijskom situacijom u kojoj se nalaze porodice čiji su članovi oboljeli od ove bolesti. “Pitanje plaćanja rehabilitovanja i resocijalizovanja za najveći dio njih nepremostiva je prepreka. Smatramo da je to, uz ostale, jedan od glavnih razloga malog broja onih koji se javljaju za pomoć u JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od psihoaktivnih supstanci 'Podgorica'”, piše u inicijativi.

Iz te organizacije su mišljenja da za besplatnu rehabilitaciju i resocijalizaciju zavisnika od droga nijesu potrebne dodatne finansije, izuzev onih koja se već na godišnjem nivou opredjeljuju za te namjene.

“Kao argument za ovu tvrdnju navodimo Vam primjer kako je to riješeno u Hrvatskoj. Svakom zavisniku koji želi da krene u program odvikavanja od droga, država Hrvatska to omogućava besplatno, sa istim budžetom kao i Crna Gora”, piše u dopisu.

Bonus video: