Mladi Pozitivne: Potrebno nam je stvaranje mreže mladih preduzetnika

"Maksimu vladajućeg DPS-a „jedan zaposleni = četiri glasa“, nužno zamijeniti projektom za sve mlade „jedan uspješan mladi preduzetnik = četiri radna mjesta“”
2 komentar(a)
mladi, omladina, Foto: Shutterstock.com
mladi, omladina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.07.2013. 16:16h

Pored činjenice da skoro svaki drugi mladi čovjek u Crnoj Gori nema mogućnosti zapošljenja, Vlada ne pokazuje ni približno dovoljnu pažnju ili brigu za rješavanjem ovog velikog problema, ocijenili su u Forumu mladih Pozitivne Crne Gore. Zato oni kao jedno od najboljih rješenja vide stvaranje pozitivnog ambijenta za podsticanje preduzetništva.

Mladi PCG su saopštili da veliki broj zemalja, na čelu sa Portugalom i Estonijom, nudi svojim mladim preduzetnicima mnoge olakšavajuće okolnosti prilikom otvaranja malih, profitabilnih firmi koje stvaraju radna mjesta.

“Da bi mladi na najbolji način pristupili tržištu, kao kratkoročnu mjeru predlažemo sprovođenje javnih treninga i kurseva preduzetništva za sve mlade između 18 i 30 godina, koji bi bili sprovođeni u okviru Univerziteta i drugih obrazovnih institucija”, predložili su iz Foruma PCG.

Osim toga, traže i uvođenje škole preduzetništva u obrazovni sistem, kako za srednjoškolce, tao I za osobe od 18 do 30 godina, koje bi bile sprovođene u okviru srednjih škola ili drugih obrazovnih institucija.

No, da bi taj proces imao bolje utemeljenje među mladima, iz Foruma ove partije ističu da je potrebno organizovanje takmičenja mladih preduzetnika na lokalnom i republičkom nivou, finansiranje najboljih projekata za realizaciju preduzetničkih ideja, ali i formiranje stručne komisije za nadgledanje tog procesa.

“Potrebno nam je stvaranje mreže mladih preduzetnika na republičkom i regionalnom nivou i povezivanje sa već ostvarenim udruženjima mladih preduzetnika Evropske Unije, kao i organizovanje brojnih međunarodnih seminara i posjeta najuspješnijim evropskim kompanijama u cilju razmjene iskustava”, tvrde oni. Ove aktivnosti bi, navode, na pravi način edukovale sve zainteresovane mlade u Crnoj Gori i motivisala ih za pokretanje sopstvenog biznisa. Takođe, to bi bio i prvi korak u pokazivanju odgovornog odnosa prema mladima, koji su budućnost ove zemlje.

„Mi mladi Pozitivne smatramo da je postojeću nedemokratsku i diskriminatorsku maksimu vladajućeg DPS-a „jedan zaposleni = četiri glasa“, nužno zamijeniti projektom za sve mlade „jedan uspješan mladi preduzetnik = četiri radna mjesta“”, zaključuju u saopštenju Foruma Mladih PCG, koje je potpisao Luka Rakčević.

Bonus video: