Obnovljena podmornica "Heroj" od srijede otvorena za posjete

Podmornica „Heroj“ je imala ukupno 726 plovidbenih dana, čak 910 ronjenja i prešla je ukupno 46.659 nautičkih milja
2 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 10:56h

Pedeset metara duga podmornice P-821 "Heroj", biće otvorena u srijedu, u u naselju Porto Montenegro u Tivtu, saopšteno je iz kompanije.

"Otvaranjem podmornice, Tivat će postati jedan od rijetkih evropskih gradova koji svojim gostima može ponuditi neuobičajeno iskustvo – detaljan obilazak velike podmornice, svojevrsnog muzejskog eksponata i ulazak u uzbudljivu unutrašnjost ovog ratnog broda", navodi se u saopštenju.

U skoro 23 godine aktivne službe prije nego što je zauvijek izvučena iz mora na obalu 1991 godine u Tivtu, podmornica „Heroj“ je imala ukupno 726 plovidbenih dana, čak 910 ronjenja i prešla je ukupno 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle

"Proteklih mjeseci bivši jugoslovenski podmorničari predvođeni posljednjim komandantom 88.Flotile podmornica i bivšim komandantom Mornarice VCG, kapetanom bojnog broda Rajkom Bulatovićem, uložili su velike napore da se „Heroj“ pripremi za posjetioce. U ovom poduhvatu su, osim podmorničara, učestvovali i nekadašnji radnici tivatskog Arsenala, kompanija Adriatic Marinas - Porto Montenegro i Ministarstvo odbrane Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Posjetioci će moći da vide četiri torpedne cijevi kalibra 533mm na pramcu, tzv. centralu – odnosno prostor iz koga se rukovodilo podmornicom, kormilarsku stanicu sa kormilom pravca i dubine, glavnu razvodnu sklopku, analizator zvučnog snopa, radio-kabinu, mašinski prostor sa dva velika „Maybach“ dizel-agregata i elektromotorni prostor prema krmi gdje je smješten glavni električni pogonski motor „Heroj“.

U podmornici je postojala klimatizacija koja će sada, uz pomoć vanjske jedinice, hladiti i turiste koji budu obilazili unutrašnjost „Heroja“ i služali priču vodiča o tome kako je funkcionisao taj impozantni ratni brod i na njemu čak i do mjesec dana bez prekida u napornim uslovima, živjela posada od 28 ljudi.

Podmornica „Heroj“ duga je 50,4 metara, široka 4,7 metara i visoka 9,75 metara. Ovaj ratni brod težak 706 tona porinut je 21.avgusta 1967 godine u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu.

U skoro 23 godine aktivne službe prije nego što je zauvijek izvučena iz mora na obalu 1991 godine u Tivtu, podmornica „Heroj“ je imala ukupno 726 plovidbenih dana, čak 910 ronjenja i prešla je ukupno 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle.

Uz „Heroja“ u Tivtu će biti izložena i mala, tzv. diverzantska podmornica P-912 „Una“ čime će ovaj grad dobiti izvanrednu turističku atrakciju kakvih nema u zemljama okruženja.

Galerija

Bonus video: