Prosjaci opet okupirali Budvu

“Vjesnici sezone” kao i svake godine organizovano stižu na primorje
64 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 15:45h

Problem prosjačenja u Budvi bukvalno je kulminirao na početku ovogodišnje ljetnje sezona, pa se na ulicima i plažama mogu vidjeti desetine djece , žena, djevojaka, osoba sa invaliditetom, na štakama ili u kolicima, koji traže novac i milostinju.

Turistički poslenici u više navrata uputili su javni poziv da se što hitnije sa ulica uklone prosjaci, za koje sumnjaju da su u većini slučajeva dio organizovane grupe, ili su prevaranti. Mnogi od njih godinama unazad dolaze upravo na početku ljeta i tu ostaju dok sezona traje.

Upravo su ti isti prosjaci, kako ih mnogi i smatraju „vjesnici“ sezona, jer čim stigne jun, u Budvu dolaze na desetine.

Kao po pravilu uglavnom je riječ o onima koji nijesu državljani Crne Gore, uglavnom iz Srbije i okolnih država.

"Spavam sa svojim djetetom i mužem pod vedrim nebom", započinje priču 24- godišnja Sanela, koja u naručju drži svoje dijete dok prolazi između stolova bašte popularnog budvanskog kafea .

Ona navodi da je došla iz jednog mjesta pored Beograda te da se vrlo rano udala i sa nepunih 16 godina postala majka.

"Imam četvoro djece, troje sam ostavila kod majke, a ja i muž sa ovim najmanjim smo došli ovdje da zaradimo. Muž je imao nesreću i nesposoban je. Ako ima posla on nešto zaradi, ali ja ovako zarađujem, jer jedino tako možemo nešto kako bismo preživjeli", priča Sanela.

Ona navodi da može dnevno zaraditi deset eura i da to uglavnom troše na hranu.

"Ne mogu da kuvam jer nema gdje, pa jedino jedemo hljeb i neku salamu", priča djevojka.

Nezaobilazni su i oni koji pod navodnom pomoći za liječenje teško oboljele, majke, sestre, brata ili djeteta, iznuđuju od ljudi novac, pokazujući im slike oboljelih u teškom stanju.

Policija je svih prethodnih godina u nekoliko navrata sa ulica uklanjala prosjake, za koje se uglavnom sumnja da rade organizovano za jednog od gazdi.

Galerija

Bonus video: