Prva banka dala Mićunovićima 1,4 miliona u vrijeme zabrane

Supruga nikšićkog biznismena podnijela tužbu protiv banke braće Đukanović, jer je pokrenula hipoteku zbog neizmirenih obaveza
310 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 19:51h

Supruga kontroverznog nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića, Svetlana Mićunović u sporu je sa Prvom bankom, zbog kredita od oko 1,5 miliona eura, koji je uzela za kupovinu atraktivne parcele na samoj obali u Reževićima baš u vrijeme kada je Prva banka bila pod zabranom davanja kredita.

Jelena Pavićević, portparolka Prve banke tvrdi da taj kredit ne postoji, odnosno da Mićunović nije tužila Prvu banku, a negiranje procesa je stiglo i iz sudstva.

"Vijesti nedjeljom" u prilogu objavljuju dio izvoda iz katastarske evidencije koji svjedoči o postojanju hipoteke na zemljište, kao i zabilježbu o fantomskoj tužbi.

Ona je krajem decembra 2009. uzela 1.439.068 eura kredita od Prve banke, čiji je većinski vlasnik osim Aca Đukanović bio i tadašnji premijer Milo Đukanović, kako bi kupila 6.467 kvadrata zemlje na lokaciji pod Branicom, kod Rijeke Reževića.

Prvi komšija Svetlane Mićunović je ruski milijarder Jurij Petrovič Kušnerov, koji je na parceli od 8.809 kvadrata izgradio velelepni rezidencijalni kompleks, jedan od najluksuznijih na Crnogorskom primorju

Kredit je Prva banka dala u vrijeme kada je iz Centralne banke imala svaku zabranu kreditiranja. Mićunovići nijesu bili izuzetak, nego i "Mat company" braće Šarić kojima je Prva izdala kredit od 5, 3 miliona eura u istom periodu.

Centralna banka je još od 2007. upozoravala da Prva odobrava preveliki broj kredita u milionskim iznosima sa dugim grejs periodima, čak i do četiri godine, tokom kojih dužnici nisu morali plaćati ni kamatu, čime je banka ostajala bez prihoda.

Kada je 2008. gotovo krahirala, Vlada je banci naredne godine, kada je i Svetlana Mićunović uzela kredit, dala pozajmicu od 44 miliona - do proljeća 2011. Prva je, dakle, imala zabranu kreditiranja, koju očigledno nije poštovala, bez ikakvih sankcija.

Prema evidenciji budvanskog katastra, za 1,5 miliona eura kredita Svetlani Mućunović, Prva je stavila hipoteku na parcelu. U međuvremenu je banka pokrenula mehanizme naplate, što se radi u slučajevima neredovnog plaćanja kreditnih obaveza.

Prestižna lokacija u Reževićima

Na sajtu Uprave za nekretnine je zabilježba tužbe predate Osnovnom sudu u Kotoru pod brojem P.797/12. od 19. 6. 2012. Svetlana Mićunović tuži Prvu banku upravo zbog hipoteke u Reževićima od 2009. Ta hipoteka sa zabranom otuđenja i prodaje zemljišta je upisana u rubrici tereti, pored tužbe.

Šta se desilo sa sudskim postupkom, "Vijesti nedjeljom" nijesu uspjele da saznaju, jer u kotorskom Osnovnom sudu tvrde da on ne postoji.

"Na vaše traženje obavještavamo vas da je provjerom u bazi podataka PRIS-a, preko v.d. upravitelja sudske pisarnice, Veljka Bulatovića, utvrđeno da u ovom sudu nije evidentirana nijedna tužba tužilje Mićunović Svetlane protiv tužene Prve banke", piše u odgovoru predsjednika kotorskog Osnovnog suda dr Branka Vučkovića.

Da je tužba povučena, ili proslijeđena nekom drugom sudu, ona je morala ipak biti u evidenciji. Po njoj se ne postupa ni u podgoričkom Osnovnom sudu, jer je sjedište banke u glavnom gradu, što je potvrdila, portparolka suda Ivana Bečić.

Milijarderi u komšiluku

Prvi komšija Svetlane Mićunović je ruski milijarder Jurij Petrovič Kušnerov, koji je na parceli od 8.809 kvadrata izgradio velelepni rezidencijalni kompleks, jedan od najluksuznijih na Crnogorskom primorju.

Svetlana Mućunović u svom vlasništvu u Budvi ima i dvospratnu zgradu “Zeta filma” u strogom centru grada, ukupne površine 1.491 kvadrat poslovnog prostora

Velelepni kompleks privodi se kraju. Prema podacima časopisa Finans za 2011. Kušnerov je zauzimao 303. mjesto na spisku 500 najbogatijih Rusa sa 9,4 milijarde rubalja.

Do 2007. bio je suvlasnik i finansijski direktor kompanije Južkuzbasugolj. Nakon brojnih havarija na rudarskim oknima kompanije, prodata je Evroazholdingu. Posao je sklopljen 8. juna 2007, a menadžment kompanije dobio je oko 500 miliona dolara.

U 2007. zajedno sa partnerom Kušnerov osniva kompaniju Neftehimservis radi izgradnje kompanije za preradu nafte u Kemerovskoj oblasti.

Zgrada Zeta filma - porodična imovina

Svetlana Mućunović u svom vlasništvu u Budvi ima i dvospratnu zgradu “Zeta filma” u strogom centru grada, ukupne površine 1.491 kvadrat poslovnog prostora.

Ta zgrada, koja je privatizovana u jeku masovne vaučerske privatizacije, kada je of-šor firma sa Kipra otkupila većinski akcijski kapital, u vlasništvu je preduzeća Zeta film, kako se navodi u evidenciji Uprave za nekretnine.

Mićunović je u ovoj firmi predsjednica odbora i direktorica. Riječ je o porodičnom preduzeću, jer su članovi odbora ćerka Andrea i sin Đorđe. Detaljnim urbanističkim planom “Budva centar” , koji se trenutno nalazi pred odbornicima lokalne Skupštine, na mjestu zgrade “Zeta filma”, predviđena je izgradnja višespratnog poslovno-stambenog kompleks sa devet etaža.

Galerija

Bonus video: