Bude crno i bez crnih tačaka

Tragedija u Platijama bacila sjenku na dvogodišnje dobre rezultate policije u kontroli saobraćaja
102 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2013. 18:48h

Tragedija u kojoj je u kanjonu Platija poginulo 18, a povrijeđeno 30 rumunskih turista, u zasjenak je bacila dvogodišnje dobre rezultate policije u kontroli saobraćaja, kada je dvostruko smanjen broj poginulih na crnogorskim cestama u odnosu na prethodne godine.

Nedjelja 23. jun 2013. godine tako će ostati u policijskim evidencijama upisana kao dan u kojem se dogodila jedna od najtežih drumskih nesreća u Crnoj Gori.

Zbog užasa u Platijama, već u prvoj polovini ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je ljudi gotovo koliko i cijele 2012. godine. Tada je na drumovima stradalo 46 osoba.

Rukovodilac Odsjeka za nadzor i kontrolu bezbjednosti u drumskom saobraćaju Dragan Klikovac, kazao je da su u ovoj godini, zajedno sa tragedijom rumunskih turista, u udesima poginule 43 osobe.

"U prvih pet mjeseci poginula je 21 osoba, ali je jun donio veliku tragediju. Nažalost, u toj nesreći imali smo stradalih koliko lani za prvih pola godine ili tokom cijele prošle ljetnje turističke sezone", kazao je on.

Dragan Klikovac

Prvi čovjek za saobraćaj u Upravi policije, rekao je da zbog izviđaja tužioca iz Kolašina, ne želi da iznosi detalje o tome kako se u nedjelju dogodila nesreća u kanjonu.

"To je sada u nadležnosti tužioca. Kada se završi izviđaj i kompletiraju dokazi, oni će saopštiti konačan izvještaj o uzroku nesreće u Platijama", kazao je Klikovac.

"Vijestima" su sagovornici iz policije u četvrtak saopštili da su preliminarni rezultati pokazali da je vozač rumunskog autobusa prije tragedije išao dvostruko brže od dozvoljene brzine na toj dionici magistrale.

Pet godina kod mosta Grlo nije bilo nesreća

Na dionici puta na kojoj se dogodila tragedija rumunskog autobusa u proteklih pet godina nije bilo udesa sa teškim posljedicama.

"Provjerili smo da godinama na toj ruti puta kroz kanjon nije bilo nezgoda sa poginulima ili teško povrijeđenima. Upravo zbog toga, ta dionica za nas nije bila rizično mjesto. Međutim, moram naglasiti da je naša magistrala kroz cijeli kanjon Platije zbog konfiguracije terena, sama po sebi opasna dionica. To kažem jer su posljedice udesa kroz kanjon najčešće tragične ako dođe do izlijetanja automobila sa ceste", kazao je Klikovac.

Tokom 2010. godine policija je evidentirala čak 75 kritičnih dionica na crnogorskim saobraćajnicama, zbog čega su saobraćajci uticali na putare i Direkciju za saobraćaj da poboljšaju svoj rad.

Ta slika se u protekle tri godine značajno promjenila, pa tako, kako tvrdi Klikovac, u Crnoj Gori više nema putnih dionica koje bi mogle da utiču na bezbjednost odvijanja saobraćaja.

On je pojasnio da u Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, na putevima nema “crne tačke” kao zvaničnog saobraćajnog znaka, već se drugim oznakama pored puta vozačima sugeriše kojom brzinom da voze, kao i da li nailaze na neku oštriju krivinu.

"Ukoliko se poštuju saobraćajni znakovi i druga signalizacija teško može doći do udesa sa tragičnim posljedicama", naveo je Klikovac.

On nije znao da odgovori ko pored magistrala na svoju ruku postavlja improvizovane znakove sa “crnom tačkom”...

“Takve oznake u zakonu nema”, kazao je Klikovac.

Iz kolašinske policije, “Vijestima” je prije par dana nezvanično rečeno da je dionica gdje se survao rumunski autobus navodno bila obilježena znakom “crna tačka”, ali da je tu tablu zimus odnijelo nevrijeme.

Alkohol piše kazne

Klikovac je saopštio da je ove godine za 20 odsto napisano manje prekršajnih prijava nego u 2012. godini

Za prvih pet mjeseci ove godine policija je na crnogorskim cestama uhvatila čak 2.940 vozača, koji su tokom kontrole zatečeni u pijanom stanju.

Ta brojka je za 11 odsto veća nego 2012. godine, a takav je slučaj i sa napisanim nalozima za plaćanje novčanih kazni - 53.555 su saobraćajci podnijeli za prvih pet mjeseci.

Klikovac je saopštio da je ove godine za 20 odsto napisano manje prekršajnih prijava nego u 2012. godini.

U Nacionalnoj strategiji za period od 2010. do 2019. godine, prema preporukama Evropske komisije, predviđeno je da se broj poginulih svede na 10 sa 100 hiljada stanovnika.

Crna Gora je u protekle dvije godina ispunila taj kriterijum jer je zabilježen veliki pomak u odnosu na prethodnu deceniju. Međutim, ova godina prijeti da pokvari te statističke podatke jer je već sada broj poginulih gotovo izjednačen sa cijelom 2012.

Galerija

Bonus video: