Mugoša skresao plate za 10 odsto

Minimalna cijena rada za zaposlene u svim gradskim preduzećima umanjena sa 90 na 81 euro
61 pregleda 14 komentar(a)
DPS, rođendan, Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
DPS, rođendan, Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.06.2013. 14:33h

Zaposleni u svim preduzećima, službama, sekretarijatima i organima, čiji je osnivač Glavni grad, primili su junsku zaradu umanjenu za 10 procenata.

Odluka gradonačelnika Miomira Mugoše, kojom se minimalna cijena rada smanjuje za devet eura, odnosno sa 90 na 81 euro, uručena je prije obračuna junskih plata svim organima Glavnog grada, saznaju "Vijesti".

Više zaposlenih u Glavnom gradu saopštilo je "Vijestima" da strahuju da je ovo tek prvi korak u smanjenju zarada, što je nedavno nagovijestio i Mugoša.

On je 11. juna, na posljednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada, najavio smanjenje zarada, pravdajući takav potez ekonomskom krizom, ali i usklađivanjem sa zaradama na državnom nivou.

Cijena rada na državnom nivou iznosi 55 eura, ali prema saznanjima "Vijesti", koeficijenti za pojedina radna mjesta u Glavnom gradu nijesu jednako vrednovana.

Mugoša je na sjednici kazao da u Glavnom gradu razmišljaju da od juna počnu linijski da smanjuju lične dohotke, kako bi se napravilo izjednačavanje plata.

On je tada istakao da imaju problem, ocijenivši da Zakon o invalidsko–penzionom osiguranju i Zakon o radu jedan drugog isključuju.

"Zakon o radu dozvoljava da idete u penziju tek sa 67 godina života, a Zakon o PIO priznaje to pravo tek nakon 2014. godine. Imate ljude koji imaju 66 godina i preko 40 godina radnog staža, a žele, kroz navike i običaje, da u nasljedstvo radna mjesta ostavljaju najbližim srodnicima. Ja sam protiv toga... želim da najboljima damo šansu", rekao je tada Mugoša.

Bonus video: