Starima će pomagati i da se spreme za zimu

Ministarstvo rada i socijalnog staranja planira podršku nemoćnima koji žive u planinskom dijelu Crne Gore
1 komentar(a)
penzioneri, Foto: Luka Zeković
penzioneri, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.06.2013. 16:58h

Smanjenje novca za finansiranje socijalne zaštite u ukupnom iznosu, kao i porast broja korisnika, ukazuju na smanjenje kapaciteta sistema da u uslovima ekonomske krize obezbijedi finansiranje svih prava u potrebnom obimu, održivost postojećih i razvoj inovativnih socijalnih usluga.

To se konstatuje u Strategiji razvoja sistema socijalne zaštite 2014-2017, koju je u četvrtak usvojila Vlada.

Zbog toga, autori strategije iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, kojim rukovodi Predrag Bošković, predlažu uvođenje novih mehanizama finansiranja. “Socijalne usluge za stara lica mogu se obezbijediti nastojanjem države da poveća finansijska sredstva koja se iz budžeta izdvajaju za socijalnu zaštitu, zatim povećanjem učešća lokalnih samouprava, učešćem međunarodnih sredstava i uvođenjem učešća samih korisnika u finansiranju obezbjeđivanja usluga”, stoji u dokumentu.

Dodaje se da složenost fenomena starenja zahtijeva kompleksan i sveobuhvatan pristup i neophodno je staviti u funkciju novi odsjek u ministarstvu, koji treba da obavlja poslove razvoja usluga i unapređenja kvaliteta pruženih usluga.

“Poseban izazov je kreiranje usluge pomoći u kući, koja, u skladu sa potrebama i objektivnim životnim okolnostima korisnika, posebno starih i samohranih u ruralnim sredinama treba da ima različite modalitete. Za stare u planinskim mjestima posebno je važno kreirati modalitet usluge u pripremi za zimu i podršci u zimskim mjesecima, omogućavanjem komunikacije i socijalnih kontakata posebno u ovom periodu”, piše u strategiji.

Izazov je, kako se navodi, i kreiranje standarda kvaliteta za obezbjeđenje smještaja starih lica sa demencijom, za kojim su utvrđene potrebe, a koji ne postoji u Crnoj Gori.

Bonus video: