Veliki narodni zbor u Njegovuđi: Pogledajte kako je bilo na "Danima planinskog cvijeća"

Vidljivo, manje nego prethodnih godina kako posjetilaca tako i šatora iz kojih se čuo raznolik repertoar uglavnom "zapaljivih" pjesama
218 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2018. 14:20h

Veliki narodni zbor u Njegovuđi, sa tradicijom dužom od vijeka uobičajeno dominira u turističko-sportsko-kulutrnoj manifestaciji "Dani planinskog cvijeća" i bez dileme događaj je ljeta na Durmitoru.

Prostrano polje ratnog aerodroma je na Dan državnosti poklopilo nekoliko hiljada posjetilaca skupa. Vidljivo, manje nego prethodnih godina kako posjetilaca tako i šatora iz kojih se čuo raznolik repertoar uglavnom "zapaljivih" pjesama.

Organizatori su ponudili uobičajeni program. Takmičenja u narodnim sportovima počela su skokom u dalj. Šestu godinu za redom pobjednik je Danilovgrađanin Radovan Grozdanić, koji je skokom od 3,24 metara zavrijedio aplauze ali su nepodijeljene simapatije pripale njegovom sedmogodišnjem sinu Jovanu iako mu je skok bio duplo kraći od očevog. Daleko iza Radovana zaostali su Šćepan Vuković (2,66) iz Premćana na drugom i Boško Anđelić (2,54) iz Njegovuđe na trećem mjestu.

Od ukupno sedam šestu uzastopnu pobjedu ostvario je u bacanju kamena sa ramena Radovan Zeković iz Bara kod Boana. Godinama isti kamen, po uvjeravanju organizatora težak skoro 15 kilograma, Zeković je katapultirao na distancu od 11,52 metra. Drugoplasirani je bio Eldin Sinančević iz Brodareva sa hicem dugim 10.36 metara a treći Božo Čobeljić iz Mojkovca hicem dugim 9,82 metra.

Tri ekipe snažnih momaka odmjerile su se u nadvlačenju konopa. Primat je i ove godine pripao ekipi Rudnika uglja iz Pljevalja, drugi su bili predstavnici Kluba vojnih planinara a treći mladići iz Njegovuđe.

Ipak u centru pažnje bile su trke konja pa su se svi prisutni na zakazani start preselili na taj dio borilišta kako bi ispratili taj dio manifestacije u kome se u četiri kategorije nadmetalo 19 grla.

U konkurenciji „mješanaca“ pobijedilo je grlo Radovana Mitrovića iz Merulje-Šavnik. Iza njega plasiralo se grlo Ilije Rmandića iz Pavina Polja a na treće mjesto grlo Marka Ostojića iz Žabljaka.

Grla Žabljačana Miljana Ostojića, Gojka Jankovića i Nikole Ostojića po ovom redosledu plasirana su kada je u pitanju konkurencija brdsko planinske rase.

Jak pljusak nakratko je prekinuo trke a kad je kiša prestala startovala su grla arapske rase. Prvo kroz cilj prošlo je grlo Vlada Vukotića iz Danilovgrada, za njim grlo Ivana Kovačevića iz Žabljaka a kao treće grlo Radovana Dunđera iz Bileće.

Grlimakoje uzgaja porodica Dunđer pripala su prva dva mjesta u konkurenciji punokrvaca. Prvu nagradu preuzeo je Gavrilo, drugu Dražan dok je treće mjesto prtipalo grlu Rejhana Hadžialijevića iz Brodareva.

Galerija

Bonus video: