Položili cvijeće na Spomenik palim borcima

Pored predstavnika Opštine Bijelo Polje, cvijeće su položile delegacije UBNOR-a i antifašista, OBNOR-a, članovi organizacije boraca NOR-a, predstavnici Opštine Savski vijenac, te organizacija boraca NOR-a iz Pirota i Knjaževca i Prijepolja, kao i delegacije lokalnih političkih partija
270 pregleda 1 komentar(a)
Polaganje vijenca, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Polaganje vijenca, Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 13.07.2018. 11:29h

Polaganjem cvijeća na Spomen-ploču Doma Revolucije, u Baru je tradicionalno otvoren program proslave 13. jula.

Dan državnosti Crne Gore obilježen je i u Bijelom Polju polaganjem vijenaca na Spomenik palim borcima.

Pored predstavnika Opštine Bijelo Polje, cvijeće su položile delegacije UBNOR-a i antifašista, OBNOR-a, članovi organizacije boraca NOR-a, predstavnici Opštine Savski vijenac, te organizacija boraca NOR-a iz Pirota i Knjaževca i Prijepolja, kao i delegacije lokalnih političkih partija.

Čestitajući Dan državnosti, predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević je podsjetio na one koji su 13. jula 1941. godine ustali protiv fašističke okupacije i našim precima, koji su se u čuvenim bitkama borili za slobodu i priznanje crnogorskog državnog identiteta “Uvijek je bila visoka cijena slobode, što nam potvrđuju primjeri herojstva naših sugrađana, koji nijesu pristajali na podaništvo i gubitak sopstvenog puta odlučivanja o sudbini. Žudnju za slobodom iskazali su borci bivšeg bjelopoljskog sreza i bili primjer hrabrosti i časti”, kazao je Dizdarević, podsjećajući na slavne borce te opštine,narodne heroje Rifata Burdžovića – Trša, Tomaša Žižića, Milovana Jelića, Ljubomira Bakoča i Radomira Rakočevića.

U ime više od 800 antifašista Bijelog Polja, koji u srcu nose uspomene na borce Narodnooslobodilačkog rata, sve prisutne danas je pozdravio dr Rajko Stevović.

“Želja nas antifašista je da zajedno sa čelnicima Opštine učinimo sve da grad bude oaza ljepote i da ljudi koji prolaze požele da se vrate ponovo”, istakao je dr Rajko Stevović i poručio da se trinaestojulske vatre ne smiju ugasiti nikada.

Predsjednik OBNOR-a Mirko Stanić je kazao da se iz plamena 13. jula uzdigla nova evropska Crna Gora, prvo u sastavu zajedničke države jugoslovenskih naroda, a danas samostalna, koja hrli dostignućima u svim oblastima.

“Čuvajući uspomenu na njih mi postižemo važan cilj – poginulima dajemo zasluženi pomen, sebe hrabrimo njihovom hrabrošću, mladima prenosimo njihoe poruke da se i u najtežim prilikama zlu i nasilju mora suprostaviti, te da nema sigurnog puta u budućnost, ako se ne poznaje spostvena prošlost i ne koristi kao vodilja”, kazao je Stanić.

Bonus video: