Evropske integracije zavise i od rješenja statusa Roma i Egipćana

Iako su do sada izdvojena značajna sredstva za ekonomsku i socijalnu integraciju romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori, efekti njihove realizacije nijesu u dovoljnoj mjeri vidljivi
61 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2013. 16:05h

Za napredak Crne Gore u evropskim integracijama jedan od ključnih preduslova biće pitanje efikasnog i održivog rješavanja problema romske i egipatske populacije, zaključeno je na jučerašnjem okruglom stolu o izazovima i preprekama u održivoj integraciji ove populacije u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Na konferenciji je predstavljen nacrtu studije - IPA 2014 - 2020 i inkluzija Roma i Egipćana u Crnoj Gori u kojoj se navodi da je ovo pitanje ključno za napredak u poglavljima socijalna politika i zapošljavanje, pravosuđe i temeljna prava i pravda, sloboda i bezbijednost.

Saopšteno je da iako su do sada izdvojena značajna sredstva za ekonomsku i socijalnu integraciju romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori, efekti njihove realizacije nijesu u dovoljnoj mjeri vidljivi i održivi.

Izvršni direktor Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) Nenad Koprivica smatra da su fondovi Unije su dobra prilika za finansiranje projekata u oblasti inkluzije romske i egipatske populacije. Ipak, on je kazao da projekti koji su finansirani u prethodnom periodu još uvjek nijesu pružili očekivane rezultate, što je posljedica lošeg strateškog planiranja podrške i nerealne projekcije rezultata.

“Da bi se sredstva fondova EU u ovoj oblasti iskoristila u većoj mjeri u narednom periodu potrebno je uključiti sve potencijalno zainteresovane strane pojedince, udruženja, romske nevladine organizacije, državne institucije u jedinstven proces sa jasno planiranim nivoom podrške koji se želi ostvariti, rekao je Koprivica.

Foto: Luka Zeković

Prema riječima pomoćnika ministra za ljudska i manjinska prava Sabahudina Delića slika kampa Konik nije slika domicijalnih Roma koji imaju visok stepen integracije u naše društvo. On je kazao da će pitanje inkluzije Roma i Egipćana biti tretirano u Akcionim planovima za poglavlja 23. i 24. koji bi danas trebalo da budu usvojeni na Vladi.

“U okviru poglavlja 23. imaćemo dva podpoglavlljakoja će se baviti pitanjima manjinskih prava i pitanjima interno raseljenih lica koja se tiču inkluzije Roma”, otkrio je Delić.

Za sprovođne projekata u oblasti ekonomske i socijalne integracije romske i egipćanske populacije do sada je utrošeno oko 10.5 miliona eura.

Šef Operativnog sektora u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Andre Lis kazao je da je Crna Gora za period finansijske perspektive 2007-2013 kroz podršku Evropske unije na nacionalnom nivou dobila ukupno oko 236 miliona eura.

Okrugli sto su organizovali Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) i Institut za otvoreno društvo iz Budimpešte.

Galerija

Bonus video: