Poslije nekoliko pokušaja privatizacije, Ski centar Durmitor "pao u ruke" IRF-a

Stečajni upravnik zadovoljan jer "kupac nije neki biznismen sa kojim bi u budućnosti vjerovatno imali problema po pitanju daljeg ulaganja"
129 pregleda 9 komentar(a)
Ski centar Durmitor, Foto: Shutterstock
Ski centar Durmitor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.06.2013. 13:52h

Državni Investiciono razvojni fond Crne Gore (IRF) novi je vlasnik skijališta Savin kuk.

To je epilog otvaranja ponuda šestog po redu oglasa za prodaju ove imovine Ski centra "Durmitor" u stečaju na koji je ova državna institucija bila jedini ponuđač. Potpisivanje ugovora obaviće se narednih dana a kupoprodajna cijena je 1,5 miliona eura.

Otvaranju ponuda prisustvovao je predstavnik IRF koji nije želio prenijeti novinarima utiske i naredne poteze jer za to nema ovlašćenje. Stečajni upravnik u Ski centru "Durmitor" Čedo Gospić izražava zadovoljstvo činjenicom da će država upravljati ovim skijalištem.

"Takva je praksa kod većine evropskih država a razlog više za zadovoljstvo je okolnost da kupac nije neki biznismen sa kojim bi u budućnosti vjerovatno imali problema po pitanju daljeg ulaganja i investiranja. Ovim smo uradili veliki posao za turističku privredu Crne Gore i Žabljaka i dali doprinos unapređenju planinskog turizma na prostoru Durmitora", kaže Gospić.

On je kazao da nema informaciju na koji će način novi vlasnici raspolagati skijalištem ali je istakao da će aktuelni zakup sa firmom «MB turist» važiti prema ugovoru, do kraja septembra ove godine.

"Novac stečen prodajom skijališta upotrijebiće se za namirivanje povjerilaca. Što se tiče obaveza prema manjinskim akcionarima one slijede nakon povjerilaca. Iz ovih sredstava to neće moći jer neće ostati dovoljno novca. Oni su oštećeni za akcije i sa pravom traže naknadu", kaže Gospić.

Hotel "Durmitor" sa bungalovima i dalje bez kupca

Stečajni upravnik Čedo Gospić, nakon tri neuspjela oglasa za prodaju hotela «Durmitor» sa 13 bungalova i pripadajućim zemljištem, najavio je raspisivanje petog koji će, u odnosu na prethodni biti niži za deset posto.

Najstariji žabljački hotel, jedan od pionira crnogorskog hotelijarstva sa pripadajućim zemljištem i 13 bungalova sa početnih 6,55 na prvom, ravno šest na drugom treći put se nudio za puta nudi se za 5,4 miliona eura. Poslednji je glasio na 4,8 miliona eura.

"Očekujem da će se javiti kvalitetan kupac jer je taj kompleks ravan Svetom Stefanu. Hotel jeste ruiniran ali se radi o veoma atraktivnom prostoru", kaže Gospić.

On je kazao da je u toku realizacija Vladine mjere raskidanja kupoprodajnih ugovora sa kupcima hotela „Jezera” i „Planinka”.

Na našu konstataciju da u ugovoru o prodaji „Jezera” stoji klauzula da je u slučaju spora nadležan Arbitražni sud u Beču, Gospić je odgovorio da on nije potpisnik toga ugovora.

Izvršni direktor u HM „Durmitor“ Vlado Kujundžić ranije je kazao da obavještenje stečajne uprave ne smatra obavezujućim, najavljujući pokretanje arbitraže.

Bonus video: