Nova funkcija za Franovića: Našli mu bord u Baru

Hoće li Franović biti izabran i za predsjednika odbora znaće se sjutra, za kada je zakazana sjednica skupštine akcionara
31 komentar(a)
Zarija Franović, Foto: Zoran Đurić
Zarija Franović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.06.2013. 07:13h

Bivši predsjednik Odbora direktora Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) Zarija Franović danas će na sjednici Vlade biti predložen za novog člana borda direktora Kontejnerskih terminala i generalnih tereta iz Bara, potvrđeno je “Vijestima” u Vladi.

Hoće li Franović biti izabran i za predsjednika odbora znaće se sjutra, za kada je zakazana sjednica skupštine akcionara ove kompanije. Protiv ideje da se Franović rehabilituje i ponovo postavi na visoku poziciju posebno se protivi resorni ministar Ivan Brajović, ali DPS mora da nađe novu poziciju svom funkcioneru.

Otkako je sredinom 2008. došao na čelo glavne željezničke kompanije Franović je do smjene pred Novu godinu punio stupce štampe aferama i sumnjivim poslovima. U Željeznici će ostati zapamćem po zapošljavanju najbližih rođaka. Zaposlio je sina, sinovca, ćerku od svastike, šuraka... Rođake koje nije mogao zaposliti angažovao je povremeno, pa je glavnica farbarskih poslova na Željeznici odrađena preko firme “Kameleon”, čiji je vlasnik njegov brat. Pored toga, uređivanje platoa oko uprave kompanije i pripreme za otvaranje nezavršene nikšićke pruge odradilo je barsko “Komunalno”, na čijem je čelu njegova supruga.

O trošku kompanije bio je na učenju engleskog jezika u Velikoj Britaniji, skoro mjesec. Sredinom prošle godine je sebe častio sa skoro 5,5 hiljada eura bonusa, pa je za dva mjeseca ukupno inkasirao oko 13.000 eura. Iz uprave je ne temelju Vladine priče o štednji dobio stidljivi zahtjev da vrati bonus, ali je on odgovorio da mu ne pada napamet da to uradi.

Posljednjih nekoliko mjeseci nije komunicirao sa izvršnim direktorom kompanije Branislavom Filipovićem, koji mu je potpuno prepustio gazdovanje kompanijom, da bi mu na kraju oteo pečat, a ovaj njemu ukinuo Internet u kabinetu. Sve je kulminiralo smjenom obojice pred Novu godinu.

Bonus video: