Osmospratnica na samom šetalištu u Rafailovićima

Na parceli, gdje je planskim dokumentima predviđena gradnja, već se nalazi nekoliko objekata ukupne površine 1.699 kvadrata, koji će biti porušeni
350 pregleda 4 komentar(a)
Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Rafailovići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.06.2013. 19:58h

Nakon sezone trebalo bi da počne gradnja višespratnog luksuznog hotela na mjestu nekadašnjeg odmarališta Pošte Srbije u Rafailovićima, na samom šetalištu, koga je prije šest godina kupila budvanska kompanija „Devin“.

Maksimalna preporučena spratnost u tom dijelu je prizemlje plus osam etaža

Upravo je ta firma, koju je osnovala of-šor kompanija „Flinton limited“ sa Britanskih Djevičanskih ostrva, a iza koje stoji ruski kapital, prije nekoliko dana od Ministarstva održivog razvoja dobila urbanističko-tehničke uslove, na osnovu DUP-a „Bečići“, koga je prije nekoliko godina usvojila SO Budva na osnovu saglasnosti tog ministarstva.

Urbanističko-tehnički uslovi (UTU) su smjernice na osnovu kojih kompanija, na koju se u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine vodi 13.805 kvadrata u Rafailovićima, radi projektnu dokumentaciju budućeg hotelsko-poslovnog kompleksa, sa kojom treba da aplicira za građevinsku dozvolu.

“Devin” je još 2006. na tenderu koji je raspisala Pošta Srbije za tada nevjerovatnih šest miliona eura kupila odmaralište, u oštroj konkurenciji nekoliko crnogorskih i inostranih kompanija.

Na toj parceli, gdje je planskim dokumentima predviđena gradnja, već se nalazi nekoliko objekata ukupne površine 1.699 kvadrata, i kako se navodi u UTU, riječ je o dva jednospratna hotela od 402 i 478 kvadrata i pomoćnom objektu od 13 kvadratnih metara.

Na osnovu DUP-a „Bečići“, u bloku 14, koji obuhvata parcele u vlasništvu “Devina”, predviđena je izgradnja hotelskog kompleksa, poslovnog, kongresnog i porodičnog, ukupne bruto građevinske površine 30.064 kvadrata.

Investitor, kako “Vijesti” saznaju, već do kraja ljeta će predati papire, kako bi već od 1. oktobra, kada počinje građevinska sezona, mogao da aplicira za dozvolu za rušenje

Maksimalna preporučena spratnost u tom dijelu je prizemlje plus osam etaža.

„Spratnost je data kao preporučena visina, ali je omogućeno da se gradi i veća ili manja spratnost, ako se to opravda funkcionalnim i eventualno estetskim razlozima“ , navodi se u planskom dokumentu.

U okviru osnovne namjene mogući su i prateći sadržaji poput poslovno-trgovački i uslužni, te poslovni prostori za izdavanje, poslovnice, lokali, prodavnice mješovite i specijalizovane robe, butici, saloni, servisi, kongresne sale i poslovni apartmani.

Predviđeni su i smještajni kapaciteti sa kulturno- zabavnim i sportsko rekreativnim sadržajima, velnes centri, teretana, fitnes, otvoreni i zatvoreni sportski tereni, bazeni, klubovi i kockarnica.

Investitor, kako “Vijesti” saznaju, već do kraja ljeta će predati papire, kako bi već od 1. oktobra, kada počinje građevinska sezona, mogao da aplicira za dozvolu za rušenje i uklanjanje svih postojećih objekata na parceli.

Šire biznis u Budvi

Osim firmu “Devin”, of-šor kompanija “Fliton limited” u Budvi je osnovala još jednu kompaniju - “Montenegro residence”.

U obje firme ovlašćeni zastupnik i izvršni direktor je Đorđe Šarenac.

”Montenegro residence” je vlasnik atraktivne parcele od 1.292 kvadrata u elitnom svetostefanskom naselju Šumet naspram grad-hotela.

U igri bili i Vektra, Rokšped i Uniprom

Za kupovinu Poštinog odmarališta, pored “Devina” koji je ponudio šest miliona eura, bile su zainteresovane još četiri crnogorske kompanije, koje su bile spremne da plate više od 2,8 miliona eura, koliko je iznosila početna cijena.

Nikšićka firma “Uniprom”, biznismena Veselina Pejovića, koja je vlasnik hotela “Budva” i bečićke “Tare”, ponudila je za kupovinu odmarališta 4,2 miliona. Hotelsko-turističko preduzeće “Špringer i Plecer Montenegro”, koje je tada bilo vlasnik “The Queen of Montenegro”, a iza koje je stajala austrijska firma, ponudila je 3,1 milion, podgorička “Vektra” 4,3, a “Rokšped” 2,95 miliona eura.

Bonus video: