Budva: Trgovci suvenirima prijete blokadom šetališta

Prodavci traže da im se dozvoli da postave štandove na dijelu šetališta između vile “Manojlović” i kafea „Havaji“
12 komentar(a)
šetališta, Budva, Foto: Vuk Lajović
šetališta, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.06.2013. 12:12h

Sedam prodavaca iz Budve, koji su godinama unazad prodavali suvenire na gradskom šetalištu na Slovenskoj plaži, zatražili su od lokalne uprave da im ove sezone dozvoli da rade na po jednom kvadratu prostora, jer je to jedini način da prehrane svoje porodice. U suprotnom će, kažu, blokirati prolaz.

Riječ je o socijalnim slučajevima, koji su, kako su juče rekli, godinama uredno izmirivali svoje obaveze, plaćali zakup i sve ostale dažbine Opštini.

„Ugrožena su nam elementarna ljudska prava i pravo na normalan život. Nijesmo profesionalni trgovci, koji za štand, kao što je to slučaj u Budvi, mogu da plate i desetine hiljada eura. Količina robe koja se nađe na takvom jednom štandu je višestruko veća od onoga što mi ukupno prodajemo. Zato i pozivamo Opštinu i državu da stanu u odbranu naših prava i da nas podrže“, navodi se u otvorenom pismu sedam prodavaca.

Oni traže da im se dozvoli da postave štandove na dijelu šetališta između vile “Manojlović” i kafea „Havaji“, gdje su godinama unazad legalno radili.

“Naravno, ne želimo da nama niko to poklanja, već da platimo zakup po važećim cijenama koje su bile na tenderu“, ističu trgovci.

Njihov težak socijalni status, kako ističu, naročito je pogoršan velikom krizom zbog koje su mnogi izgubili posao, pa im je upravo sezonski rad jedini način da obezbijede novac.

Opština Budva ove godine je smanjila broj privremenih lokacija na šetalištu, ali je zato dozvolila lokale i na mjestima gdje nikada do sada nijesu bili, poput gradskih bulevara.

Bonus video: