Kotor: Psi ujedaju, a vakcine potiv tetanusa nema

Pojedini vlasnici pasa puštaju svoje ljubimce bez zaštitnih korpi da slobodno šetaju gradom i napadaju prolaznike, navodi Radio Skala
89 pregleda 17 komentar(a)
Psi lutalice, Foto: Luka Zeković
Psi lutalice, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.06.2013. 15:12h

Psi lutalice i dalje „kolo vode“ po starom Kotoru, a žrtve ujeda pasa žale se da u zdravstvenim ustanovama ne mogu dobiti tetanus, prenosi kotorski Skala radio. Iz kotorskog Doma zdravlja i Opšte bolnice to demantuju.

Pored lutalica, kako prenosi radio, opasnost vreba i od pasa o kojima vlasnici ne vode dovoljno brige, pa odvezani lako stižu do prve žrtve.

Pojedini vlasnici pasa puštaju svoje ljubimce bez zaštitnih korpi da slobodno šetaju gradom i napadaju prolaznike. Radio Skala navodi dva primjera koja su se dogodila u kratkom vremenskom intervalu. Dok je jedna žena uspjela da se odbrani od psa koji je napao na šetalištu, njenom sugrađaninu to nije pošlo za rukom.

Kako prenosi radio, na njega je skočio žuti pas koji ga je u rvanju ujeo za mišku.

Kotoraninu je u Domu zdravlja ukazana pomoć, ali ni u toj ustanovi ni u Opštoj bolnici nije dobio vakcinu protiv tetanusa, pod izgovorom da je trenutno nemaju.

„Komunalno preduzeće pojačava aktivnosti kako bi ih što manje bilo na ulicama, nabavljena je i dodatna oprema za humano hvatanje pasa kojih je sve više u azilu. Međutim, bez saradnje sa građanima i nekim drugim organima, komunalci ne mogu sami riješiti ovaj i dalje veliki problem posebno u sezoni“

Direktor Doma zdravlja Aleksandar Stjepčević objašnjava da je pacijent možda tražio vakcinu na pogrešnom mjestu, jer se možda obratio za tetanus Hitnoj pomoći, a ne Domu zdravlja koji je u istoj zgradi.

I zamjenik direktorice Opšte bolnice Kotor Igor Bjeladinović, kako prenosi Skala radio, tvrdi da u toj ustanovi ima dovoljno vakcina.

„Ukoliko je postojala indikacija za primjenu tetabolina, a ljekar iz nekog razloga nije dao u hitnom prijemu Opšte bolnice Kotor, onda se radi o propustu u našem radu. U tom slučaju se pacijent obraća ombudsmanu za prava pacijenata, a uprava bolnice dalje rješava problem ”, kazao je dr Bjeladinović Skala radiju.

Direktor kotorskog Komunalnog preduzeća Zoran Mrdak objašnjava koje su prepreke u borbi sa psima lutalicama. On kaže da građani otežavaju posao komunalnim službama tako što pripitome određeni broj pasa lutalica, hrane ih, a potom puste na ulicu.

„Komunalno preduzeće pojačava aktivnosti kako bi ih što manje bilo na ulicama, nabavljena je i dodatna oprema za humano hvatanje pasa kojih je sve više u azilu. Međutim, bez saradnje sa građanima i nekim drugim organima, komunalci ne mogu sami riješiti ovaj i dalje veliki problem posebno u sezoni“, kazao je Mrdak.

Bonus video: