Crna Gora obilježava Dan državnosti

864 pregleda 36 komentar(a)
zastava Crne Gore, crnogorska zastava, Foto: Shutterstock.com
zastava Crne Gore, crnogorska zastava, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.07.2018. 06:31h

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, i na 13. jul 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović priredio je sinoć svečani prijem povodom Dana državnosti, u Plavom dvorcu na Cetinju.

Prijemu su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog života Crne Gore i predstavnici diplomatskog kora.

Đukanović je rekao da Crna Gora obilježava 13. jul - Dan državnosti s ponosom i velikom nadom u doglednu bolju evropsku budućnost, i da je, igrom istorijske sudbine, to datum koji je do vječnosti uzdigao crnogorsko državno i nacionalno ime.

"Današnje generacije u Crnoj Gori, kao i pokoljenja koja dolaze, za svoj evropski slobodarski duh imaju snažno uporište i inspiraciju u prelomnim istorijskim opštenarodnim uzletima, kao što je bio ustanak protiv fašizma 13. jula 1941", kazao je Đukanović.

Bonus video: