Penzioneri dobili prostorije pa ih izdaju 450 eura

Prostorije kluba penzionera u Bloku 9 Glavni grad je ustupio za potrebe okupljanja i druženja najstarije populacije, a izdate su godinu
246 pregleda 3 komentar(a)
Klub penzionera Blok 9, Foto: Luka Zeković
Klub penzionera Blok 9, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.07.2018. 18:57h

Prostorije kluba penzionera u Bloku 9 u Podgorici, koje je Glavni grad ustupio za potrebe okupljanja i druženja najstarije populacije, izdate su već godinu za 450 eura mjesečno, iako je to protivno ugovoru između Agencije za izgradnju i razvoj i Udruženja penzionera Podgorice.

Glavni grad je u maju 2014. ustupio poslovni prostor od 145 metara kvadratnih u tadašnjoj Ulici Vlada Ćetkovića, a sada Rista Dragićevića u Bloku 9 Udruženju penzionera, zakupac je oslobođen kirije, a Agencija za izgradnju i razvoj se obavezala i da solidarno podmiruje finansijske obaveze po osnovu utrošene električne energije.

Ugovorom između Agencije za izgradnju i razvoj i centrale Udruženja penzionera Podgorice, decidno je navedeno da “poslovni prostor zakupac ne može izdavati u podzakup, niti se pravo korišćenja može prenositi na druga lica (pravna ili fizička) po bilo kom osnovu”.

Ugovorom o poslovnoj saradnji, koji “Vijesti” posjeduju, privredno društvo Klub penzionera Blok 9, a koje zastupa Milenko Gluščević, izdalo je Z. B. prostor za 450 eura mjesečno, prvog jula prošle godine, sa obavezom da ne mijenja namjenu i da se pridržava cjenovnika utvrđenog od strane Upravnog odbora udruženja penzionera Podgorice.

U tom prostoru nalazi se i terminal za klađenje, a ugovorom o poslovnoj saradnji je definisano da “prihod ostvaren od korišćenja aparata za igre na sreću od dana potpisivanja ugovora pripada izvršiocu”, odnosno Z. B.

Zbog svega navedenog, penzioneri iz Bloka 9 su se više puta obraćali nadležnima i pisali peticiju da se poslovanje kluba uskladi sa zakonom.

Mjesno Udruženje penzionera Bloka V i VI, a na osnovu žalbe članova i iz toga dijela grada, poslalo je dopis centrali da se ugovor sa Gluščevićem raskine pod hitno i raspiše novi oglas za ustupanje kluba pod zakup i istakli da su primjedbe članstva osnovane, odnosno da je prostor izdat u podzakup.

Istakli su da je to protivno Pravilniku o korišćenju klubova penzionera i Zakonu o privredno-poslovnoj saradnji i da ukoliko se ugovor ne raskine i da neće snositi nikakvu odgovornost za dalji rad i status kluba.

Novinar “Vijesti” razgovarao je sa zakupcem Z. B. u prostorijama kluba, a istakao je da ne želi ništa da komentariše i da je problem pokušao da riješi sa centralom Udruženja penzionera, ali da mu je rečeno da ne mogu da mu pomognu”.

Nekoliko penzionera, “Vijestima” je kazalo da je Gluščević dok nije izdao prostor u zakup, veoma nesavjesno obavljao posao i da je klub više vremena bio zatvoren, nego otvoren. Zbog toga su se, kako su istakli, više puta žalili nadležnima.

Iz Glavnog grada “Vijesti” nijesu dobile odgovor na pitanja da li su upoznati da je poslovni prostor izdat pod zakup i šta će uraditi, jer se ugovor ne poštuje.

Novinar “Vijesti” nije mogao da dobije komentar ni od centrale Udruženja penzinera, kao i Gluščevića, za kojeg su penzioneri iz kluba kazali da je u inostranstvu i da ne pamte kada je dolazio u prostorije.

Ugovor o zakupu iz 2014.

Ugovor o zakupu između Glavnog grada i Udruženja penzionera o korišćenju prostora u Bloku 9 zaključen je na određeno vrijeme od maja 2014. godine.

Dokumentom je definisano da Glavni grad, ukoliko zakupac prostorije koristi protivno definisanim odredbama, nanese im štetu gazdujući i blagovremeno ne izvršava zakonske i druge preuzete obaveze, može da raskine ugovor.

Bonus video: