UCG: Ovdašnja Crna Gora mora razumjeti ujedinjenu snagu predaka

"13. jula 1941. ujedinjeni u siromaštvu i slobodarstvu naši preci digli su opštenarodni ustanak, bez ideoloških razlika, i sprali ljagu koja im je samo dan prije nametnuta od gramzivih pojedinaca i fašističkih, italijanskih okupatora"
1 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora logo, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ujedinjena Crna Gora logo, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ažurirano: 12.07.2018. 17:47h

"Crna Gora treba uvijek da se sjeća i da slavi nesumnjive datume slave i pobjede iz svoje prošlosti. 13. jul je jedan od njih", saopšteno je iz Ujedinjene Crne Gore.

"Na Berlinskom kongresu priznata je državnost Crnoj Gori, državnost koju su naši preci prethodno donijeli na bojnim poljima u vjekovima borbe protiv Osmanlija, protiv moćnog turskog carstva. Djelovi današje Crne Gore još dugo potom bili su pod austrougarskom i osmanlijskom okupacijom", poručuju iz UCG.

Potom je, dodaju, stigla sloboda izvojevana u teškim balkanskim i Velikom ratu.

"U današnje doba treba da se s ponosom sjetimo kako je Crna Gora mijenjala vladare i državne oblike ali nikada nije promijenila istorijski put, nikada nije pristajala na ropstvo, niti prestala da teži konačnoj slobodi. 13. jula 1941. ujedinjeni u siromaštvu i slobodarstvu naši preci digli su opštenarodni ustanak, bez ideoloških razlika, i sprali ljagu koja im je samo dan prije nametnuta od gramzivih pojedinaca i fašističkih, italijanskih okupatora", navodi se u saopštenju.

Iz UCG su poručili da je to bio "možda i posljednji veliki dan ujedinjenja naših predaka" i dan koji je donio slavu od koje i danas može da živi naš državni ponos.

"Današnja Crna Gora mora razumjeti ondašnju ujedinjenu snagu, mora poštovati herojski napor svih vojnika 13. jula i mora tražiti novu inspiraciju u jedinstvu. Samo ujedinjena snaga svih naših ljudi, gradjana i naroda, Crnoj Gori u budućnosti može garantovati mir, prosperitet i državnu snagu", zaključuje se u saopštenju Ujedinjene Crne Gore.

Bonus video: