Istraživanje Eurostata: Crna Gora među bogatijima u regionu

Naša zemlja se svrstala u red bogatijih regiona, odmah iza Hrvatske, sa BDP-om u visini od 42 odsto evropskog prosjeka
0 komentar(a)
BDP, Foto: Shutterstock
BDP, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.06.2013. 13:57h

Crna Gora spada u grupu bogatijih zemalja regiona pokazalo je posljednje istraživanje evropske statističke službe Eurostat.

Istraživanje se odnosilo na visinu bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku i uključivalo je standard kupovne moći stanovništva jedne zemlje.

Naša zemlja se svrstala u red bogatijih regiona, odmah iza Hrvatske, sa BDP-om u visini od 42 odsto evropskog prosjeka.

Eurostat je istraživanjem obuhvatio 37 evropskih zemalja.

Najveći životni standard zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 odsto EU prosjeka ili 171 odsto više od evropskog prosjeka.

U Bosni i Hercegovini je zabilježen BDP u visini 28 odsto evropskog prosjeka, odnosno 72 odsto ispod evropskog prosjeka, što ovu zemlju čini najsiromašnijom u Evropi i državom s najnižim životnim standardom.

Od zemalja regiona, posle BiH najniži BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći, ima Albanija čiji BDP je 30 odsto od evropskog prosjeka ili 70 odsto ispod evropskog prosjeka.

Poslije Albanije slijede Srbija i Makedonija čiji BDP iznosi 35 odsto evropskog prosjeka.

Od zemalja regiona najbogatija zemlja je Hrvatska u kojoj BDP iznosi 61 odsto, odnosno 42 odsto evropskog prosjeka.

Prema ovim rezultatima, Hrvatska je dva puta bogatija od Bosne i Hercegovine i Albanije.

Prema istraživanju Eurostata, najveći životni standard zabilježen je u Luksemburgu, čiji je nivo dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 271 odsto EU prosjeka ili 171 odsto više od evropskog prosjeka.

Poslije Luksemburga slijedi Norveška, koja nije članica EU-a, čiji BDP po stanovniku iznosi 195 odsto evropskog prosjeka, i Švajcarska čiji BDP je 160 odsto evropskog prosjeka.

Istraživanje Eurostata je obuhvatilo 27 zemalja članica EU, Hrvatsku kao narednu članicu, četiri zemlje kandidata - Tursku, Crnu Goru, Makedoniju i Srbiju, kao i dvije potencijalne zemlje kandidata - Bosnu i Hercegovinu i Albaniju.

Bonus video: