Usvojen budžet Tivta i izabrana nova sekretarka Skupštine

Gradska kasa prihodovala je tokom 2012. godine 10,76 miliona eura, što je 96 odsto budžetom za prošlu godinu planiranih ukupno 11,27 miliona eura
76 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 11:50h

Skupština opštine Tivat juče je većinom glasova usvojila završni račun budžeta za 2012, u kojoj je gradska kasa prihodovala 10,76 miliona eura, što je 96 odsto budžetom za prošlu godinu planiranih ukupno 11,27 miliona eura. Ostvaren je višak prihoda nad rashodima u iznosu od 2,88 miliona eura, ali su odbornici opozicije ukazali i na potencijalne rizike sa kojima gradska kasa može da se suoči.

Vlado Arsić (PzP) zapitao se zašto još nije završena lani obećana izrada preciznog spiska i procjena vrijednosti imovine Opštine i ukazao na činjenicu da su revizori koji su kontrolisali tokove novca u kasi notirali i da Opština sada vodi sudske sporove vrijednosti veće od pet miliona eura.

„Više od 80 odsto tih sporova se odnosi na pitanja ekspropijacije, čak i za imovinu koja je ljudima izuzeta i već jednom plaćena šezdesetih godina prošlog vijeka. Postoji samo jedan veći spor čija je vrijednost 3,6 miliona eura, ali se kod njega ’iz aviona vidi’ da ga Opština Tivat ne može izgubiti i gdje je prvooptuženo Ministarstvo održivog razvoja i turizma“, objasnio je gradonačelnik Dragan Kankaraš (DPS).

Odbornici su juče skoro sat vremena polemisali o imenovanju Ane Matijević (DPS) za novu sekretarku SO, umjesto Dragana Dragaša.

“Nemam namjeru da, kao opozicionar, branim čovjeka iz vlasti od te iste vlasti, ali moram reći da je Dragaš bio neprikosnoven u svom poslu koji je obavljao izuzetno profesionalno. Ne znam zašto ste morali da ga maknete. Pretpostavljam da se radi o nekoj političkoj trgovini gdje je Dragaš bio kolateralna šteta, ali se nadam da ćete tom čovjeku ponuditi neko drugo radno mjesto pod ovim krovom“, kazao je Milinko Papović (SNP).

Sa sjednice (Foto: Siniša Luković)

Predsjednik SO i lider tivatske DPS Ivan Novosel objasnio je da “u smjeni Dragaša nema ništa posebno, jer je to redovna procedura zato što mu je mandat istekao sa mandatom prethodnog saziva SO“.

„Odlučili smo se za neka nova kadrovska riješenja, mlađe ljude koji znaju strane jezike. Ana Matijević ispunjava sve tražene uslove i ne vidim razloga za žalopojkama za starim sekretarom, jer je to manipulacija sa tim čovjekom i svima nama“, kazao je Novosel.

Na to mu je Mirko Metikoš (NOVA) odgovorio da „o kadrovskoj politici odlučuju vladajuće stranke, ali mislim da u toj svojoj kombinatorici nijeste bili korektni prema Dragašu“.

„Počeli ste da se mijenjate i to je dobro, ali zašto, pobogu, udariste na jednog od najboljih među vama“, kazao je Vlado Arsić (PzP).

On je upitao da li je angažman mlade pravnice Ane Matijević na tragu obećanja čelnika DPS podmlatku te partije da će im naći radna mjesta u državnoj administraciji i ukazao da je broj zaposlenih u Opštini Tivat sa 69 lani skočio na aktuelnih 101. Novosel je objasnio da se to desilo zbog angažovanja na određeno vrijeme više od 20 mladih pripravnika.

Čuđenje zbog smjene Dragaša izrazio je i Nikica Đurišić (SNP). Starog sekretara SO podržao je i Miomir Abović (HGI), dok je Savo Klakor (Nova) konstatovao da je to „rezultat činjenice da je DPS podlijegao ucjenama SDP-a u političkoj trgovini na štetu svih nas i ovog parlamenta u kome je Dragaš odlično radio svoj posao.“

Ognjanović postala član

Na prijedlog Novosela, Skupština je juče većinom glasova za člana Etičke komisije za lokalne službenike i namještenike imenovala Darku Ognjanović (DPS), rukovodioca kancelarije za borbu protiv narkomanije i pitanja mladih opštine Tivat .

Ognjanović je na tu funkciju u lokalnoj upravi došla nakon posljednjih lokalnih izbora, na kojima je bila kandidatkinja za odbornicu na izbornoj listi DPS. Ona je prije iznenadnog angažmana u vladajućoj partiji godinama bila u vrhu tivatskog odbora Narodne stranke.

SNP: Oteli su Tivat

Opštinski odbor SNP Tivat saopštio je juče da taj grad polako prestaje da bude vlasništvo sopstvenih građana, kao i da je na sceni opšta otimačina najvrjednijih ovdašnjih porirodnih resursa – mora i obale.

“Iz perspektive građana drugih crnogorskih opština, koje grcaju u dugovima, a privreda im je na umoru, živjeti u Tivtu koji važi za “svijetlu tačku” sumorne crnogorske ekonomske scene, može zvučati kao privilegija. Ipak, to je daleko od stvarnog stanja i realne slike ove opštine. Kada se ostave po strani priče o moćnim investitorima i njihovim ulaganjima, i objektivno pogleda do sada postignuto, dolazi se do zaključka da ovaj grad pomalo, ali sigurno prestaje da bude vlasništvo svojih građana”, piše u saopštenju tivatskog SNP-a, koji je potpisao predsjednik OO te partije Nebojša Vukasović.

SNP smatra da je u ovom trenutku najveći problem Opštine Tivat “upravljanje morskom obalom u dijelu njene teritorije jer je na sceni nakaradan sistem planiranja i upravljanja tim najvrednijim dijelom prostora Crne Gore”.

“Na primjeru Tivta, prostorno najmanje crnogorske opštine, čijih je preko 30 odsto teritorije u zahvatu morskog dobra, stvari postaju još drastičnije. Nijedan pedalj tivatske obale ne planiraju oni koji tu obalu najbolje znaju, Tivćani, već to kroz razne državne studije lokacije, čini Vlada i nadležno Ministarstvo. Koliko oni to rade sa razumijevanjem za potrebe lokalnog stanovništva, najbolje se vidi iz onoga što se u proteklih godinu dana događa na potezu tivatske obale od Solila do Petrovića. Betonska okupacija nekada predivne prirodne kamenite obale, razne nove “turističke vile” sa temeljima na “pjeni od mora”, nasipanje i nemilosrdna betonizacija obale, “pokriveni” su studijama lokacije koje su donošene po programskim zadacima i usvajane na inicijativu raznih “Vladinih stručnjaka” koji sve rade pod plaštom patriotizma”, saopštio je SNP, podvlačeći da “zahvaljujući takvim njihovim “patriotskim naporima” danas imamo i oglase u dnevnoj štampi i na internetu u kojima pojedinci dubokog džepa, koji su kupili placeve u blizini mora, prodaju te nekretnine, ali i komade “privatnog mora i obale” kojima niko drugi, osim njih samih, ne može ni prići”.

“Na sceni je otvorena otimačina i devastacija najvrijednijeg resursa ove opštine”, zaključuje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: