Krivolov na Skadarskom: Oduzeli 18 kg krapa i podnijeli 16 prijava

Podaci iz Nacionalnih parkova bitno se razlikuju od onih koje je 28. aprila iznio direktor NP "Skadarsko jezero"
72 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 19:49h

Sudeći po broju napisanih prijava u vrijeme ribolovnog zabrana, krivolova na Skadarskom jezeru gotovo i da nema.

Od 15. marta do 1. juna, lovočuvari su podnijeli samo 16 krivičnih prijava zbog krivolova, upola manje nego prošle godine, i oduzeli cijelih 18 kilograma nezakonito ulovljene ribe u najvećem jezeru na Balkanu.

Za samo tri sata, međutim, reporteri “Vijesti” su usred bijela dana na jezeru vidjeli desetak krivolovaca.

Prema zvaničnim podacima Nacionalnih parkova Crne Gore (NP CG), krivičnim prijavama obuhvaćeno je 28 ljudi. Lani su lovočuvari podnijeli 30 prijava, protiv 49 osoba.

Direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Goran Škatarić u Jutarnjem programu RTCG kaže da je do sada podnijeto 19 prijava:

Podaci saopšteni iz resora Zorana Mrdaka bitno se razlikuju od onih koje je prije gotovo tri mjeseca javno iznio njegov podređeni, direktor NP “Skadarsko jezero Goran Škatarić. Gostujući na RTCG 28. aprila, Škatarić je kazao da su lovočuvari već do tada, samo četrdesetak dana od početka zabrana, podnijeli 19 krivičnih prijava - tri više nego što je Mrdak saopštio da je podneseno tokom cijelog trajanja zabrana.

Istog dana reporteri “Vijesti” su snimili krivolov na otvorenom jezeru...

Prema podacima iz NP CG, lovočuvari su ove godine oduzeli znatno manje sredstava koja koriste krivolovci nego lani. Oduzeto je samo po jedno plovilo i vanbrodski motor, a prošle godine plijen lovočuvara bio je daleko bogatiji - 17 ribarskih čunova, plastična barka, 13 vanbrodskih motora.

Lovočuvari su oduzeli i 12 ribarskih mreža i zaplijenili 18 kilograma ribe. Lani je od krivolovaca oduzeto 202 kilograma ribe i 24 mreže.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti“, nakon što je tokom lanjskog ribolovnog zabrana stupio na dužnost, Škatarić je promijenio sistem rada lovočuvara.

Izvor dobro upućen u dešavanja na jezeru tvrdi da je Škatarić optužio za krivolov upravo lovočuvare koji su postizali dobre rezultate. On je pojasnio da su svi lovočuvari, na čelu sa dotadašnjim šefom, prebačeni na druga radna mjesta.

Škatarić ni juče nije odgovarao na pozive “Vijesti”.

“Vijesti” su u više navrata pisale o krivolovu na jezeru posljednjih mjeseci, pa čak i o slučaju kada je pokrenuti disciplinski postupak protiv trojice lovočuvara koji su uhvatili, a potom pustili krivolovce.

Marojević: Krivolov je masovna pojava

Programska direktorka u NVO “Green Home” Jelena Marojević tvrdi da je krivolov “masovna pojava” i najveći problem na Skadarskom jezeru i najavljuje trogodišnji monitoring.

Programska direktorka u NVO “Grieen Home” Jelena Marojević tvrdi da je krivolov “masovna pojava” i najveći problem na Skadarskom jezeru

“Ne samo sa aspekta puke statistike u vidu broja prijava, već i čitavog sudskog procesa... i ustanoviti zašto kaznena politika ne biva sprovedena, odnosno, omogućiti tačnost podataka koliko prijava je riješeno, koliko je u tužilaštvu odbačeno i koliko je uopšte došlo do suda, odnosno pravosnažno osuđeno. Tu ćemo identifikovati slabu kariku... Nadamo se da će Nacionalni park ovakav vid inicijative prihvatiti kao dobru podlogu u rješavanju najvećeg problema...”, kazala je Marojević.

Ona je pojasnila da “ne smiju” preuzimati ulogu lovočuvara, jer bi to predstavljalo “direktno kršenje zakona”, ali da će obavještavati javnost i “tražiti načine da promijene višedecenijsku situaciju” u toj oblasti.

Mrdak tvrdi da je zaštićen riblji fond

U Mrdakovom resoru smatraju da je broj podnesenih krivičnih prijava rezultat preventivnog djelovanja lovočuvara, policije, ribara i predstavnika mjesnih zajednica.

“Stalnim patrolnim aktivnostima, kako sa kopna, tako i sa vode, služba zaštite je izvršila preventivno djelovanje realizujući oko 270 patrolnih izlazaka od 1. januara do 15. marta. Zbog pojačanog prisustva patrola, i dobroj saradnji sa inspektorima vodoprivrede i MUP-om, kao i usljed postojanja povoljnih hidrometeoroloških uslova za mrijest ribe, tokom ovog ribolovnog zabrana zaštićen je riblji fond”, smatraju u NP CG.

Većina prijava protiv NN lica

Iz NPCG nijesu odgovorili koliko je krivičnih prijava podneseno protiv “neidentifikovanih lica”. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, na samo nekoliko prijava, podnesenih tokom ribolovnog zabrana, piše ime i prezime čovjeka za kojeg se sumnja da je nezakonito lovio.

To praktično znači da je u najvećem broju slučajeva počinalac nepoznat i da je, u skladu sa dosadašnjom praksom, teško očekivati da NN lice odgovara zbog krivolova.

Galerija

Bonus video: