Bjelica tvrdokoran, pa im rektor traži stan

Predsjednik UO Univerziteta insistira da se strogo poštuju propisi u vezi sa problemom porodice sa Cetinja
55 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 14:17h

Rektor Predrag Miranović i Sindikat Univerziteta Crne Gore na čelu sa Vukašinom Zogovićem biće zaduženi da u skladu sa raspoloživom kvotom vraćenih stanova pronađu način da pomognu zaposlenoj na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju Ani Đurović, odlučeno je na jučerašnoj sjednici Upravnog odbora UCG.

Radnica na održavanju higijene na FDU odustala je prošle nedelje od najavljenog štrajka glađu ispred Rektorata UCG, nakon što je od Miranovića dobila obećanje da će od Upravnog odbora tražiti da pronađe način rješavanja njenog stambenog problema. Ona je zaprijetila štrajkom glađu nakon što se poslije nekoliko stambenih raspodjela i sedam godina čekanja nije našla na listi onih kojima su dodijeljeni stanovi. Stambenu problematiku njene porodice dodatno komplikuje i to što imaju dijete sa teškoćama u razvoju, a žive u stanu od svega 30-ak kvadrata.

Iako je Đurović juče došla u Podgoricu čekajući da čuje rezultate razgovora članova tog tijela oko njenog stambenog problema to se nije desilo, jer joj nije dozvoljeno da nakon sjednice uđe u salu u kojoj je održana konferencija za medije. Ona nije bila zadovoljna onim što su joj novinari rekli nakon konferencije, ali je istakla da će sačekati zvaničnu informaciju, pa onda odlučiti o sljedećim koracima.

Predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Duško Bjelica je juče kazao da su dva slična slučaja juče riješena i da su dodijeljena dva stana.

"Upravni odbor koji vodi ozbiljnu politiku Univerziteta, ponijeće se u skladu sa propisima i zakonskom procedurom. Nećemo podleći nikakvim pritiscima i štrajkovima bilo kog zaposlenog na UCG. Jedini naš motiv je zakon i zakonitost u radu u rješavanju bilo kog problema", kazao je on.

On je dodao da je Đurović kad i ostali zaposleni na UCG konkurisala i da nije bila rangiranja sa odgovarajućim brojem bodova da bi dobila stan prilikom raspodjele 2010. godine.

"Ukoliko ima načina da se pomogne, imajući u vidu da ima dijete sa posebnim potrebama, Upravni odbor će imati razumijevanja ukoliko za to u redovnom postupku bude postojalo mogućnosti. Nadamo se da će se taj problem riješiti u najskorije vrijeme", poručio je Bjelica.

Kako je kazao, u dokumentaciji koji je predala postoji podatak da je stan kojim je raspolagala dodijelila djetetu, te da bi u tom slučaju to značilo da i stambeno obezbjeđenim zaposlenim na UCG rješavaju probleme. On je dodao da ne želi da se slučaj porodice Đurović politizuje i najavio da će ponovo, još jednom sagledati na koji način UCG može da pomogne svom zaposlenom.

"To nećete riješiti ni vi, niti oni koji se stavljaju kao posrednici, nego mi. Ubrzo ćemo naći neko riješenje, ali ne zbog pritisaka, nego u skladu sa zakonom. Od 1.200 zaposlenih koliko ima UCG volio bih da niko nije u situaciji u kojoj je ta gospođa, ali vjerovatno ima još takvih slučajeva. Ja nisam za to da se problemi rješavaju tako što će neko da dođe i uzurpira nečiji radni prostor ili stepenište, ulaz u zgradu. Pokušaćemo da to riješimo, a neće to uraditi niko od ljudi koji ih vode za ruke i dovode da leže po pločnicima, nego mi ovdje", kazao je Bjelica.

Pozivaju ga da dođe i vidi kako žive

Milisav Korać, predsjednik Saveza udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju “Naša inicijativa”, čiji je član i Ana Đurović, čekao je juče uzalud vijesti iz Rektorata o odluci za rješenje stambenog problema te porodice.

On je kazao da je razočaran što nakon sedam godina čekanja nije riješen njihov problem i da je i to pokazatelj koliko država ima senzibiliteta prema osobama sa teškoćama u razvoju i koliko teže da im obezbijede osnovne uslove za život. Advokat porodice Đurović, Duško Jovović poslao je juče Bjelici pismo sa potpisom Milene Đurović, kćerke Ane Đurović.

U pismu stoji da ona nije ljuta što im nijesu dali stan iako imaju pet slobodnih, ali i da njena porodica nikada nije sakrila podatak da posjeduje stan u kojem u 28 kvadrata živi pet članova.

Ona je pozvala Bjelicu da se uvjeri u kakvim uslovima žive. Jovović je juče kazao da je sramotno i licemjerno što se Pravni odbor poziva na zakone, a ne navodi koje i da je mogao porodici Đurović da obezbijedi osnovne uslove za život, jer ima bar pet slobodnih i praznih stanova.

Galerija

Bonus video: