Pravni fakultet ipak upisuje i studente koji nisu na budžetu

Predsjednik UO Duško Bjelica kazao je nakon sjednice da predlog Pravnog fakulteta, ali ni Medicinskog i Farmaceutskog nijesu razmatrani
499 pregleda 5 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ekonomski fakultet, Pravni fakultet, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.06.2013. 18:30h

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore danas nije razmatrao predlog Pravnog fakulteta da ove godine ne upisuje na prvu godinu fakulteta samofinansirajuće studente zbog bojazni da neće moći finansijski da izdrže, već biti raspisan konkurs za sto budžetskih i isto toliko samofinasirajućih studenata na studijama u Podgorici.

Konkursom je predviđeno i da u Bijelom Polju bude upisano 20 budžetskih studenata, a u Budvi 100 samofinansirajućih. Planirano je i da se ove godine na smjeru Bezbjednost i kriminalistika upiše 100 samofinansirajućih visokoškolaca.

Predsjednik UO Duško Bjelica kazao je nakon sjednice da predlog Pravnog fakulteta, ali ni Medicinskog i Farmaceutskog nijesu razmatrani.

"Predloge fakulteta prvo razmatra Senat, zatim UO, a na to daje saglasnost vlada. Vlada kao najveći organ je dala odluku o upisu. Konkurs je objavljen na sajtu i dokumenta se predaju u utorak i srijedu, 25. i 26. juna, a upis će biti do 3. jula. Do desetog jula je planiran drugi upisni rok. Oni fakulteti koji budu imali određene izmjene i dopune, kada su u pitanju samofinasirajući studenti moći će da kandiduju Senatu 27. juna", kazao je Bjelica.

On je kazao i da su članovi odbora razmatrali problem nedostatka kadrova na Farmaciji i najavio da će u razgovorima sa Vladom opredijeliti za dalji status tog fakulteta.

U konkursu koji je danas objavljen na sajtu UCG piše da će na Ekonomskom fakultetu u Podgorici biti upisano 120 budžetskih i 200 samofinansirajućih studenata, 100 samofinansirajućih na takozvano učenje na daljinu, dok će na smjeru menadžment u Podgorici biti primljeno 200 samofinansirajućih, a u Bijelom Polju 20 budžetskih i 30 samofinansirajućih studenata.

Na Fakultetu političkih nauka planiran je upis 95 budžetskih i 125 samofinansirajućih, na Elektrotehničkom 120 na budžetu i 300 na samofinansiranju, Mašinskom 90 na budžetu i 100 na samofinasiranju. Država će finasirati studije za 60 studenata na Metalruško tehnološkom fakultetu, a mjesta ima i za 40 samofinansirajućih.

Na Građevinskom će biti raspisan konkurs za 90 budžetskih i 80 samofinasirajućih, a na Arhitektonskom 20 budžetskih i 22 samofinansirajuća. Prirodno – matematički fakultet otvoriće vrata za 165 budžetksih brucoša i 35 studenata koji će sami plaćati školarinu, dok na Medicini ima mjesta za 42 budžetska i 65 samofinasirajućih studenata.

Fakultet primijenjene fizioterapije traži po 20 budžetskih i samofinansirajućih studenata, dok će na 16 smjerova na Filozofskom fakultetu biti upisano 360 budžetskih i 170 samofinansirajućih studenata.

Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje biće mjesta za 40 studenata čije će studije plaćati država i 85 onih koji će to morati da rade sami, dok će na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo biti mjesta za 100 budžetskih i 14 samofinansirajućih studenata. Konkursom je predviđeno da se na Fakultet za pomorstvo upiše 100 budžetskih i 345 samofinansirajućih, na Fakultetu likovnih umjestnosti biće 22 budžetska mjesta, Fakultetu dramskih 19 budžetskih i 12 samofinansirajućih, a na Muzičkoj akademiji 21 budžetski i 15 samofinansirajućih studenata.

Biotehnički fakultet imaće mjesta za 70 budžetskih i 73 samofinansirajuća, Institut za strane jezike za po 20 na budžetu i samofinansiranju, samostalni studijski program obrazovaja učitelja na albanskom jeziku ima mjesta za 20, a Farmaceutski fakultet za 18 budžetskih studenata.

Uz prijavu kandidati moraju podnijeti originalnu diplomu o položenom matursom, odnosno, stručnom ispitu, svjedočanstva o završenom prvom, drugom, trećem i četvrtom razredu, biometrijsku ličnu kartu ili kopiju izvoda iz matične knjige rođenih i kopiju državljanstva, ovjerenu kopiju diploma "Luča" ili njoj ekvivalenten diplome, diplome o osovjenim nagradama na državnim takmičenjima srednjoškolaca.

Dali stan Sindikatu za pomoć zaposlenima

Bjelica je kazaoda su dugovanja UCG prema trećim licima van te institucije smanjeni, ali da su isti ili veći oni prema fakultetima i zaposlenima. On je kazao da su članovi Uo juče razgovarali sa predsjednikom Sindikata UCG Vukašinom Zogovićem o dugovanjima prema zaposlenima u toj ustanovi koja dostižu 2,5 miliona eura.

"Jedan stan iz kvote vraćenih stanova, dodijeljen je sindikatu UCG da na taj način jedan dio potreba kad je u pitanju pomoć koju daje sindikat uradi kroz valorizaciju tog stana. I za još dva slučaja smo riješili stambene potrebe u skladu sa zakonom i pravilnikom", kazao je Bjelica.

Danas je za dekana Muzičke akademije izabran je Miran Begić, dok su raspisani izbori za dekane na Pomorskom i Prirodno – matematičkom fakultetu. Bjelica je naveo da je ponovljen izbor za direktora Instituta za biologiju mora jer kandidat nije dobio potrebnu većinu.

"Ekonomski fakultet i Senat zaduženi su na sjednici senata 27. jula odrede strukturu vijeća tog fakulteta koje će glasati o izboru dekana", kazao je on.

Bonus video: